Nieuws

De botten van de Borinage bij Vroege Vogels en Interne Keuken

Haast elke Belg bezoekt het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel. De iguanodons van Bernissart staan op ieders netvlies gebrand. Ook Sandra Cordier was gefascineerd door de vondst van de iguanodons in 1878. Ze gaat op zoek naar het verhaal áchter de skeletten. Ze wil achterhalen waar die vandaan komen en welke weg zij letterlijk en figuurlijk hebben afgelegd sinds hun ontdekking en opgraving. Ze dook bibliotheken en archieven in, bestudeerde originele illustraties en praatte met nabestaanden van de ontdekkers. Ze staat ook stil bij de toekomst van de skeletten en gaat na of de mijngang van Bernissart ooit nog wordt opengegooid voor verder onderzoek. Beluister haar verhaal bij het radio-programma Vroeg Vogels en Interne Keuken. 

Hoe is het met Ellen G?

Thrillerlerzers interviewde haar: 

Toen ik Ellen Gerretzen vroeg of ik haar mocht interviewen voor de topic “Hoe is het met? “ voor Thrillerlezers.nl reageerde Ellen Gerretzen gelijk enthousiast en wilde graag meewerken. In 2011 verscheen haar debuutBloedbruiloft. Ellen Gerretzen heeft inmiddels 4 boeken op haar naam staan. Ik begon in haar eerste boek en ik kon niet meer stoppen. SchaduwspelVerdorven enManzanilla moesten er ook aan geloven. Ik kan jullie zeggen: ik heb er geen spijt van. Ik zit met smart te wachten op boek 5. Voor een thrillerliefhebber is dit een geweldige serie.

Lees hier het volledige interview.

Bron: http://www.thrillerlezers.nl/index.php/2017/02/17/hoe-is-het-met-ellen-gerretzen/

Hans Kusters op de radio

Hans Kusters was te gast bij het BNR-programma ‘The Friday Move’ (vanaf 1u19min), live vanuit het ABN Amro Tennistoernooi in Rotterdam, in Hilversum bij het radio1-programma 'De Taalstaat', Radio 1 in 'Wonderland' en bij Radio 5 in 'Volgspot' (vanaf 50min).

Beluister Joris Vermassen in Bar du Matin over zijn doctoraat

Zeven jaar lang ging Joris Vermassen, beter bekend als cartoonist Fritz Van den Heuvel, op zoek naar prentjes in boeken voor volwassenen. Daarover maakte hij een doctoraat. “Een doctoraat in de kunsten is in het leven geroepen om kunstenaars de gelegenheid te geven om over hun eigen werk na te denken.”

Dat je geen prentjes in boeken voor volwassenen tegenkomt, ligt volgens Joris Vermassen aan de eeuwige strijd tussen woord en beeld. Na de aanslag op Charlie Hebdo op 7 januari 2015 werd hij als cartoonist van De Standaard Avond zelf onderwerp van zijn onderzoek.

'Geen enkele cartoonist heeft de bedoeling anderen te beledigen. De belediging zit in het hoofd van degene die zich beledigd voelt. In beelden zit geen waarheid. Je moet ze interpreteren.'

Bron: https://radio1.be/waarom-staan-er-geen-prentjes-boeken-voor-volwassenen

Johan Swinnen schrijft roman over brand in Innovation

In april verschijnt de eerste roman van Johan Swinnen 'Happening' over de brand in de Innovation op 22 mei 1967. Hierbij vielen 251 doden en 62 mensen raakten gewond. Blijf op de hoogte van al het nieuws omtrent de roman via onze website en social media. 

Etienne Vermeersch op stap met Luc Alloo

Luk Alloo neemt professor Etienne Vermeersch mee op een trip down memory lane. Ze bezoeken samen zijn geboortestreek, enkele oude scholen en de abdij waar de professor ooit pater wilde worden. Vermeersch wordt ook gevolgd tijdens zijn werk thuis, een lezing en een cafébezoek. Bekijk het hier terug. 

Bron: http://nieuws.vtm.be/video/volledige-afleveringen/id/vtm_20170214_VM06784A0_vtmwatch

'Ik wilde niet dat mijn zoon me als een lijk zag' - Rita Vrancken in HLN

Wat doe je als je op 48 uur tijd plots volledig verlamd geraakt en geen emoties meer kan tonen aan je dierbaren? Rita Vrancken (53) uit Pellenberg maakte het mee toen ze in april 2013 het syndroom van Guillain-Barré kreeg en besloot er een roman over te schrijven. "Ik zat plots gevangen in een plaasteren lichaam. Maar toen mijn zoon Klaas voor het eerst op bezoek kwam, besloot ik om de sombere gedachten uit mijn hoofd te bannen en er een boek over te schrijven", aldus Rita, die alles neerpende in 'Buiten blijft het zondag' .

Bron: http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-lubbeek/-ik-wilde-niet-dat-mijn-zoon-me-als-een-lijk-zag-a3074263/

VAN MIERLO VS. BONTENAKEL

Wat heeft een schrijver te vertellen over een roman waar hij de afgelopen drie, vier jaar dagelijks aan heeft gewerkt? Zonder op te scheppen? Zonder weg te geven dat hij er intussen een beetje over uitverteld is, over die roman?

Daarom zal Toon Van Mierlo dus niet over de nieuwe Van Mierlo vertellen, nee, hij vertelt over de nieuwe Bontenakel. En Dimitri Bontenakel doet op zijn beurt een boekje open over de nieuwe Van Mierlo.

Toon Van Mierlo over Schaduw en vuur:
‘Van voor naar achter verbluffend, van achter naar voor beklijvend, tot je aan het eind weer bij het begin bent en opnieuw wil beginnen.’

Dimitri Bontenakel over Een paar is twee:
‘Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit. Ik moet het nog wel lezen.’

Superlaureaten Wijnkoopgids editie 2017 zijn bekend!

Wat?

Elke editie van de wijnkoopgids “De 300 Beste Wijnen Onder de 10 euro (met boeiende bubbels tot 15 euro” - auteur Frank Van der Auwera, editie 2017, Uitgeverij Vrijdag) bevat gemiddeld 20 à 25% erelaureaten.

Het gaat daarbij om cuvées die de professionele én amateurproevers op de een of andere manier verrasten in het aanbod van duizenden proefflessen. Flessen die voor de gids gedurende zes maanden intensief en blind werden getoetst door diverse panels.

Dat betekent in ieder geval niet dat het per definitie de langst levende, krachtigste, meest mondvullende laureaten zijn die zulke troetelfles worden. Of evenmin dat de goedkoopste fles gemakkelijker in de prijzen valt. Of dat de andere erelaureaten minder sterk bleken. Neen, maar de proevers hebben daarentegen wél een boontje voor wijnen die de trend zetten en net dat je-ne-sais-pas-qoui hebben.

‘Bang!’ brengt derde jaaroverzicht op rij van De Vadder en Meersman

Politiek journalist Ivan De Vadder en cartoonist Karl Meersman (Trends en Focus Knack) hebben voor het derde jaar op rij de handen in mekaar geslagen voor een jaaroverzicht. Aan de hand van de tekeningen van Meersman ontleedt De Vadder in ‘Bang!’ de gebeurtenissen van het afgelopen jaar. De titel mag je bewust in het Nederlands en het Engels lezen. Voor de VRT-journalist was 2016 een kanteljaar. “We gaan een aantal zekerheden missen”, luidt het. Een aantal ministers nam ontslag (Annemie Turtelboom, Joëlle Milquet, Jacqueline Galant), de wereld nam afscheid van een generatie atleten (Mohammed Ali, Johan Cruyff) en artiesten (David Bowie, Leonard Cohen, Toots Thielemans).

De dood van de Cubaanse leider Fidel Castro illustreert voor De Vadder ook dat we dit jaar afscheid hebben genomen van een tijdperk. Het wordt ook even zoeken hoe we met het nieuwe wereldbeeld zullen omgaan. Denk maar aan Groot-Brittannië na de Brexit en de Verenigde Staten onder president Donald Trump. “Ons vertrouwde wereldbeeld is overhoop gehaald en dat maakt ons bang”, meent De Vadder.

Bron: Belga/Metro
Inhoud syndiceren