Nieuws

Zita Theunynck over haar debuutroman 'Het wordt spectaculair. Beloofd.'

“Een goeie roman schrijven is op een surfplank een moeras oversteken, in een kano de Veldstraat afvaren, vanuit het zwarte gat de zon van dichtbij zien opgaan. Zita Theunynck heeft met haar debuutroman de surfplank gevonden, de kano ontdekt, en de zon bekeken.” Aldus Herman Brusselmans. Meer reden hadden we niet nodig om met Zita Theunynck te praten over haar debuutroman ‘Het wordt spectaculair. Beloofd.’ 
Lees meer.

Bron: CharlieMag

Analyse: Is de brand in de Innovation de eerste terreuraanslag in België? - Ivan De Vadder

Vijftig jaar na het inferno blijft de brand in de Innovation in Brussel zorgen voor spannende interpretaties. Ook bij Johan Swinnen die als 13-jarige jongen zijn beide ouders toen verloor. Hij schreef een roman en bestempelt de brand als een linkse terroristische aanslag. Ivan De Vadder was nieuwsgierig en onderzoekt deze these. Lees meer.

Bron: De Redactie

Voorpublicatie 'Verzwegen verlangen'

De Vlaamse beeldvorming van holebi's: 'Het onderwerp kwam niet aan bod in de krant, op radio of tv'

Deze maand verschijnt een boek over de geschiedenis van homoseksualiteit in België. Weekend.be biedt u een voorpublicatie aan van Verzwegen Verlangen, over de moeizame beeldvorming van holebi's in Vlaamse literatuur, film en tv.

Lees het hier.

Jonas Roelens over Verzwegen verlangen bij Hautekiet

In de autonome Russische republiek Tsjetsjenië is een heksenjacht aan de gang op homoseksuelen. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn de afgelopen maanden zo'n tweehonderd mannen opgepakt bij razzia's, en afgevoerd naar kazernes waar ze werden gemarteld.

Zulke praktijken zijn vandaag in ons land ondenkbaar, maar in de Middeleeuwen belandde je als homoseksueel in onze contreien nog op de brandstapel. En ook de eeuwen daarna werden homoseksuelen als zondig of ziek benaderd.

In het boek ‘Verzwegen Verlangen’, dat woensdag wordt voorgesteld, brengen Wannes Dupont, Elwin Hofman en Jonas Roelens de geschiedenis van de homoseksualiteit in België in kaart. En wat blijkt? Homoseksualiteit is een thema dat slechts met mondjesmaat publiekelijk bespreekbaar werd.

Bron: Radio 1

De botten van de Borinage bij Vroege Vogels en Interne Keuken

Haast elke Belg bezoekt het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel. De iguanodons van Bernissart staan op ieders netvlies gebrand. Ook Sandra Cordier was gefascineerd door de vondst van de iguanodons in 1878. Ze gaat op zoek naar het verhaal áchter de skeletten. Ze wil achterhalen waar die vandaan komen en welke weg zij letterlijk en figuurlijk hebben afgelegd sinds hun ontdekking en opgraving. Ze dook bibliotheken en archieven in, bestudeerde originele illustraties en praatte met nabestaanden van de ontdekkers. Ze staat ook stil bij de toekomst van de skeletten en gaat na of de mijngang van Bernissart ooit nog wordt opengegooid voor verder onderzoek. Beluister haar verhaal bij het radio-programma Vroeg Vogels en Interne Keuken. 

Hoe is het met Ellen G?

Thrillerlerzers interviewde haar: 

Toen ik Ellen Gerretzen vroeg of ik haar mocht interviewen voor de topic “Hoe is het met? “ voor Thrillerlezers.nl reageerde Ellen Gerretzen gelijk enthousiast en wilde graag meewerken. In 2011 verscheen haar debuutBloedbruiloft. Ellen Gerretzen heeft inmiddels 4 boeken op haar naam staan. Ik begon in haar eerste boek en ik kon niet meer stoppen. SchaduwspelVerdorven enManzanilla moesten er ook aan geloven. Ik kan jullie zeggen: ik heb er geen spijt van. Ik zit met smart te wachten op boek 5. Voor een thrillerliefhebber is dit een geweldige serie.

Lees hier het volledige interview.

Bron: http://www.thrillerlezers.nl/index.php/2017/02/17/hoe-is-het-met-ellen-gerretzen/

Hans Kusters op de radio

Hans Kusters was te gast bij het BNR-programma ‘The Friday Move’ (vanaf 1u19min), live vanuit het ABN Amro Tennistoernooi in Rotterdam, in Hilversum bij het radio1-programma 'De Taalstaat', Radio 1 in 'Wonderland' en bij Radio 5 in 'Volgspot' (vanaf 50min).

Beluister Joris Vermassen in Bar du Matin over zijn doctoraat

Zeven jaar lang ging Joris Vermassen, beter bekend als cartoonist Fritz Van den Heuvel, op zoek naar prentjes in boeken voor volwassenen. Daarover maakte hij een doctoraat. “Een doctoraat in de kunsten is in het leven geroepen om kunstenaars de gelegenheid te geven om over hun eigen werk na te denken.”

Dat je geen prentjes in boeken voor volwassenen tegenkomt, ligt volgens Joris Vermassen aan de eeuwige strijd tussen woord en beeld. Na de aanslag op Charlie Hebdo op 7 januari 2015 werd hij als cartoonist van De Standaard Avond zelf onderwerp van zijn onderzoek.

'Geen enkele cartoonist heeft de bedoeling anderen te beledigen. De belediging zit in het hoofd van degene die zich beledigd voelt. In beelden zit geen waarheid. Je moet ze interpreteren.'

Bron: https://radio1.be/waarom-staan-er-geen-prentjes-boeken-voor-volwassenen

Johan Swinnen schrijft roman over brand in Innovation

In april verschijnt de eerste roman van Johan Swinnen 'Happening' over de brand in de Innovation op 22 mei 1967. Hierbij vielen 251 doden en 62 mensen raakten gewond. Blijf op de hoogte van al het nieuws omtrent de roman via onze website en social media. 

Etienne Vermeersch op stap met Luc Alloo

Luk Alloo neemt professor Etienne Vermeersch mee op een trip down memory lane. Ze bezoeken samen zijn geboortestreek, enkele oude scholen en de abdij waar de professor ooit pater wilde worden. Vermeersch wordt ook gevolgd tijdens zijn werk thuis, een lezing en een cafébezoek. Bekijk het hier terug. 

Bron: http://nieuws.vtm.be/video/volledige-afleveringen/id/vtm_20170214_VM06784A0_vtmwatch
Inhoud syndiceren
Comments