Begin juni 2008 ging de nieuwe Uitgeverij Vrijdag van start. Nu tien jaar later zijn honderden nieuwe titels aan de wereld toevertrouwd – poëzie en proza, essay en naslagwerk, prentenboek of beeldroman, kalender of wegwijzer – die zo veel mogelijk lezers willen bereiken met authentieke meningen en verhalen van schrijvers die schoonheid, ontspanning, verwondering en antwoord bieden in en aan een bewegende wereld. Stijlvol, innoverend en verrassend.

De naam heeft de uitgeverij te danken aan het bekende toneelstuk van Hugo Claus, maar doet evenzeer denken aan de kompaan van Robinson Crusoe, het begin van het weekend of de ongebonden wellust. De kartelrand van ons logo, zo bedacht Amsterdamse ontwerper Toni Mulder, is de taalgrens van ons vaderland.

Om de tiende verjaardag van Vrijdag te vieren stuurden we in februari een vraag uit naar al onze auteurs en illustratoren.  We vroegen hen om ons een tekst, gedicht of quote van maximaal vijftig woorden of een illustratie van maximaal 15 bij 4 cm te bezorgen met als onderwerp vrijdag (in alle betekenissen van het woord). Met als doel om deze vrijdagstatements te verzamelen en bij dagelijkse toebeurt op onze website en sociale media accounts te delen met de lezers. Zo zullen we maanden lang elke dag een nieuwe bijdrage naar aanleiding van ons jubileum verspreiden, waarbij al onze auteurs en illustratoren aan bod komen.

Die gewaardeerde auteurs zouden geen auteurs zijn als zij niet opzettelijk met de limiet van vijftig woorden aan de haal zouden gaan. Sommigen zagen het als een creatieve uitdaging en presteerden het om een minithriller van vijftig woorden te schrijven, anderen gaven aan dat juist honderdwoordverhalen hun specialiteit zijn en vroegen daarom om een dubbele limiet, weer anderen sputterden luid dat de limiet onhaalbaar was, maar wisten ons vervolgens met hun drie resterende zinnen diep te raken. De bonte verzameling aan vrijdagstatements is op deze pagina verzameld en voor iedereen permanent beschikbaar gemaakt om op het gemak te doorpluizen. En de lijst is nog niet compleet! Dus keer zeker af en toe terug om de nieuwste bijdragen te ontdekken, want 10 jaar samenwerking tussen eigenzinnige uitgevers en auteurs is een uitzonderlijk goede voedingsbodem voor verrassende verhalen...

Comments