Uitgeverij Vrijdag

RECENT VERSCHENEN

NIEUWS

28 november 2022

Sylvie Marie wint publieksprijs Poëzieprijs Melopee

Sylvie Marie heeft met het gedicht ‘de actieve vorm van geboren worden is gebeuren’ de publieksprijs van de 14e Poëzieprijs Melopee Laarne gewonnen. Ze kreeg maar liefst 311 van de bijna 700 stemmen.

29 oktober 2022

Anne-Laure Van Neer wint Hercule Poirotprijs 2022

Anne-Laure Van Neer heeft met Joséphine de Knack Hercule Poirotprijs 2022 gewonen! De  prijs voor het beste Vlaamse spannende boek van het afgelopen jaar.

29 oktober 2022

Jos Pierreux wint publieksprijs Hercule Poirotprijs 2022

Besloten stad van Jos Pierreux wint de publieksprijs van de Hercule Poirotprijs 2022. Merci voor alle stemmen!

20 oktober 2022

Moya De Feyter wint PrixFintroPrijs

Moya De Feyter heeft de PrixFintroPrijs voor Nederlandstalige Literatuur gewonnen! De vorig jaar gelanceerde prijs richt zich specifiek tot jonge kunstenaars en artiesten tussen 18 en 32 jaar en wil hun een duw in de rug geven zodat ze zich verder kunnen ontwikkelen.

20 oktober 2022

Esohe Weyden wint publieksprijs PrixFintroPrijs

Naast Moya De Feyter is ook Esohe Weyden in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de PrixFintroPrijs voor Nederlandstalige Literatuur. Spoken word artiest Esohe Weyden is de winnaar van de publieksprijs.

20 oktober 2022

Rudy Vanschoonbeek gevierd op Frankfurter Buchmesse

Uitgever Rudy Vanschoonbeek werd gisteren gevierd op de Frankfurter Buchmesse wegens 'outstanding leadership and service to book publishing worldwide'. Een eerbetoon aan zijn werk bij de Europese uitgeversvereniging FEP.
Wij zijn natuurlijk ontzettend trots op onze Rudy.


BINNENKORT BIJ UITGEVERIJ VRIJDAG


LEESFRAGMENTEN

Benieuwd naar de nieuwe titels van Uitgeverij Vrijdag? We lichten alvast een tipje van de sluier met deze leesfragmenten.

Leesfragment: Wij zijn de optimisten - Jelle Dehaes

Wij zijn de optimisten is de debuutroman van Jelle Dehaes. Het is een verhaal over het verlangen naar verbinding en houvast in ons leven, over psychische kwetsbaarheid in een tijd waarin de snelheid van technologie en media lijkt te overheersen. Lees hier, als voorproefje, hoofdstuk 37 uit het boek.

Lees meer »

Leesfragment: Drijven - Myrthe van Velden & Lander Severins

Drijven is een realistisch relaas van twee theatermakers aan het begin van hun carrière wier relatie op de klippen loopt. Een pakkend en bezielend verhaal, gebaseerd op het parcours van de schrijvers zelf, over het onvermogen om vast te houden en de angst om los te laten, en bovenal over halsstarrig willen blijven proberen. Ontdek hier een voorproefje.

Lees meer »

Leesfragment: Vrijstaat Lux - Mathias Pagnaer

In Vrijstaat Lux sticht een groep dertigers een leefgemeenschap waarin ieder individu zijn specifieke eigenheid mag ontplooien. Door een uitgekiende socialemediastrategie groeit hun project uit tot een bastion voor ‘zoekenden’ en buitenbeentjes die nooit binnenbeentjes zullen worden. Al blijkt dit buitensporige succes uiteindelijk meer een vloek dan een zegen. Lees hier het eerste hoofdstuk van de debuutroman van Mathias Pagnaer.

Lees meer »

Leesfragment: Besloten stad - Jos Pierreux

Maart 2020, COVID-19 lockdown. De mondaine badplaats Knokke verandert in een spookstad, zijn inwoners zijn voorzichtig bij alles wat ze doen. De speurders werken maximaal van thuis uit. Wanneer in het Koningsbos een anoniem lijk wordt aangetroffen, zit rechercheur Stefaan Athenus met de handen in het haar. Door de pandemie is de politiebrigade onderbemand en er daagt geen versterking op. De brigadier dient te improviseren. Lees hier het eerste hoofdstuk.

Lees meer »


VERDIEPING

bij Mooi zijn en zwijgen:

bij Straatkat:

Fotoverslag boeiende avond over 'Straatkat'

Op donderdag 24 maart stelde Yasmina El Messaoudi haar boek Straatkat voor in boekhandel De Zondvloed in Mechelen. Uitgever Marie-Lynn Herpoel, die het boek als eerste las, zorgde voor een inleiding. Xavier Taveirne las namens Leo Peeters, ere-burgemeester van Kapelle-op-den-Bos, voor over Yasmina's geboortedorp en sprak daarna met auteur Yasmina El Messaoudi en Fatma Taspinar over opgroeien tussen twee culturen en de eenzaamheid die daarmee gepaard gaat. Ten laatste deelde 17-jarige Brusselse straatkat Maysa Ahidar haar ervaring met het boek. Voor haar was het verhaal van Straatkat erg herkenbaar. Wannes en Steve verzorgden de muziek.

Lees meer »

bij De man die van mensen hield:

bij Alles valt:

bij Voor moedertaal en vaderland: