© Nora Paulus

Anke Brouwers (1980)

is docent en scenarist. Ze schrijft en geeft regelmatig lezingen over film en filmcultuur.

In het najaar van 2021 verschijnt een persoonlijke, meeslepende introductie tot de stille film: Mooi zijn en zwijgen. De machtige vrouwen van de Amerikaanse stille film. Dit boek brengt een haast vergeten wereld opnieuw
grandioos tot leven.


BOEKEN

(2021)


Boekvoorstelling 'Mooi zijn en zwijgen' - 27 oktober

Uitgeverij Vrijdag, Boekhandel De Groene Waterman en Anke Brouwers nodigen u uit op de feestelijke boekpresentatie van Mooi zijn en zwijgen op woensdag 27 oktober. Acteur en filmliefhebber Michaël Pas verwelkomt u en introduceert het boek. Auteur Anke Brouwers geeft een korte geïllustreerde inleiding tot de wereld van de stille film.

Lees meer »

Leesfragment: Mooi zijn en zwijgen - Anke Brouwers

In Mooi zijn en zwijgen. De machtige vrouwen van de Amerikaanse stille film betoogt Anke Brouwers dat stille film veel meer was dan enkel de mooie snoetjes van de grote sterren. Het nieuwe medium liet zich immers ook kenmerken door zijn ongetemde humor, krachtige maatschappijkritiek, progressieve ideeën, narratieve speelsheid en picturale schoonheid. Bovendien waren er in de stille periode achter de schermen historisch veel vrouwen aan de slag in creatieve en leidinggevende functies. Lees hier de proloog.

Lees meer »