Boekvoorstelling 'De man die van mensen hield' - 30 september

Uitgeverij Vrijdag nodigt u van harte uit voor de boekvoorstelling van De man die van mensen hield. Chris Ceustermans stelt zijn biografie van Emmanuel de Bom op 30 september voor in de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.


Inschrijven?

De voorstelling is momenteel volzet. U kunt zich enkel nog inschrijven voor de wachtlijst via onderstaand formulier. Zodra er een plaatsje vrijkomt nemen wij contact met u op.De man die van mensen hield

Globalisering, godsdienststrijd, sociale ongelijkheid, taaldiscriminatie... De Antwerpse kleermakerszoon 'Mane' de Bom (1868-1953) groeit op in instabiele tijden.
Met boezemvrienden als Vermeylen, Streuvels en Van de Woestijne wilt hij straks Vlaanderen naar de moderniteit stuwen. Hij lanceert Van Nu en Straks, schrijft de eerste Vlaamse stadsroman, vliegt als anarchist in de cel en wordt een van de belangrijkste cultuurambtenaren. Zijn Vlaams activistische onstuimigheid zal Mane in de Eerste Wereldoorlog van vrienden vervreemden en zijn functie kosten. De oude nieuwlichter probeert zich tijdens het interbellum heruit te vinden door mentor te zijn van jonge schrijvers en zich te bevrijden uit een huwelijk met de godsdienstfanatieke Nora. Intussen zien hij en zijn Joodse kameraad Klagsbald hoe een doorgeslagen nationalisme het kosmopolitische Vlaanderen verdringt waarvoor hij en zijn vrienden vochten.

De Boms reis is die van de Vlaamse worsteling  met moderniteit en identiteit. Maar boven is het een ontroerend verhaal over de kracht van vriendschap.

Over de auteur

Chris Ceustermans (1969) werkte als journalist voor onder meer De Morgen. In 2014 verscheen zijn debuutroman De Boekhandelaar (genomineerd voor de Bronzen Uil). Hij geeft les aan de SchrijversAcademie en publiceerde in literaire tijdschriften zoals Deus Ex Machina, Kluger Hans, DW B, Het liegend konijn en Gierik & NVT. In 2018 publiceerde hij bij Vrijdag een non-fictieboek over de legendarische J.M.H. Berckmans, Schrijven in de Grauwzone.