Uitgever Marie-Lynn Herpoel introduceert Sylvie Marie

Waarom de titel Alles valt zo treffend is voor het werk van Sylvie Marie? Uitgever Marie-Lynn Herpoel dook in het oeuvre van Sylvie Marie en kwam met een verrassend antwoord in haar welkomstwoord op de boekvoorstelling van Alles valt.

Goedenavond allemaal,

Ik heet jullie namens iedereen bij Uitgeverij Vrijdag hartelijk welkom in de Cocteau. We vieren vanavond niet alleen de debuutroman – of toch solodebuutroman – van Sylvie Marie, maar ook haar dertienjarig jubileum bij uitgeverij Vrijdag. Met haar dichtbundel Zonder debuteerde Sylvie in 2008 bij onze – toen ook beginnende  –  uitgeverij. Sindsdien nam haar carrière als auteur een hoge vlucht: zo werd ze meermaals genomineerd voor en bekroond met tal van literaire prijzen. Vandaag bevestigt Sylvie haar talent als prozaschrijver overtuigend met Alles Valt.

Dat alles valt bij Sylvie Marie konden we eigenlijk al van meet af aan weten. Want in haar eerste bundel Zonder valt in het gedicht Dieper ‘het sop van de golven’, of in het gedicht Hermetisch valt er ‘een haar van tussen twee bladzijden van een boek’.

"Dat alles valt bij Sylvie Marie konden we eigenlijk al van meet af aan weten."

In haar tweede dichtbundel Toen je me ten huwelijk vroeg is er dan weliswaar ‘een vel dat niet valt’, maar in haar volgende bundel Altijd een raam ‘valt een zwemster in stukken uiteen’, is er in haar gedicht jubileum ‘een broek die niet op te houden valt’, en in haar bundel Houdingen vinden we ‘een pil die in mijn palm valt’, of ‘zand waarop niet te bouwen valt’, of zelfs ‘licht dat de kamer overvalt’. Constateerde Sylvie in het gedicht Eerst: ‘los van de regen valt er niets vandaag’, dan bracht ze in Altijd een raam een heel gedicht met als titel Het moment dat alles in elkaar valt.

"Er valt, zoals jullie zelf ook kunnen merken, véél te vallen in de wereld van Sylvie Marie."

Er valt, zoals jullie zelf ook kunnen merken, véél te vallen in de wereld van Sylvie Marie. Dat doet ze in deze nieuwe roman onnavolgbaar inventief en speels gestileerd. Alles valt heeft eigenlijk alles in zich wat je maar kan wensen van een roman: het boek doet je enerzijds lachen, maar weet anderzijds ook te ontroeren. Verder zet het je aan het denken en daagt het je uit. Het is een rijk, gelaagd boek dat om herlezing vraagt: als je het een tweede keer leest ontdek je weer heel wat nieuwe dingen. Zelfs Sylvie bemerkte bij het nalezen van de zetproef verbanden die ze er niet bewust had ingestoken.

Kortom: ik beveel jullie deze wondermooie roman van harte aan. Het is oprecht een van de beste boeken die ik het afgelopen jaar las. Betreed zo snel als je kan de wereld van Roderik Deroo, zijn vrouw Caroline en hun zoontje Cas, sluit deze personages in je hart en ontdek al lezende hoe alles perfect in elkaar valt.


Alle speeches bij Alles valt