Randall Casaer

Randall Casaer

illustrator, graphic novelist & comedy coach

Randall zou het liefste leven zoals hij strips maakt:

zwierig, virtuoos, lichtvoetig, poëtisch, grappig,

bedrieglijk eenvoudig, op zoek naar tovenarij

en vol van mededogen.

Randall debuteert in 2007 met ‘Slaapkoppen’ (uitgeverij Oogachtend), een graphic novel die de grenzen van de fantasie, droom en werkelijkheid aftast. Zowel pers als publiek (onder hen een grote schare stripfans) spreken lovende woorden. “Het tekenwerk is fantastisch en het verhaal hangt van de goede vondsten aaneen.”, oordeelt de Stripgids. “Stilistisch is Slaapkoppen een feest.”, aldus Gert Meesters in Focus Knack. Randall sleept met het boek verschillende debuutprijzen in de wacht: de Blikken Biebel in Vlaanderen en de VPRO debuutprijs in Nederland. Ook buiten de Nederlandse taalgrenzen kan men van het gevierde werk genieten want het wordt vertaald naar het Frans (‘Les Somnambules’), Engels (‘Sleepyheads’) en Italiaans (‘Testoline Addormentate’).

Onder de titel ‘To Do’ (Oogachtend) publiceert Randall in 2008 een eclectische collectie van intenties en schetsen. De illustraties zijn het verslag van een zoektocht. De weg is immers interessanter dan de aankomst. Want Randall wantrouwt gedachten en tekeningen die af zijn. Een prent waarin alles geïnkt is, vertelt minder, ademt minder en leeft minder dan de ruwe schets. ‘To Do’ vindt zijn weg naar de arty boekenwinkels in buiten- en buitenland.

Eind 2013 brengt Randall ‘Ik zie u gaarne met een boek’ (uitgeverij Vrijdag) uit. Het werk is een graphic poem over een ménage à trois: een man, een vrouw en een boek. Men poogt elkaar te lezen, men schermt, men manoeuvreert discreet. Hij praat veel, zij haast niet, het boek is van papier. Begin 2016 verscheen 'Schip vol honden', een LP en boek met een beeldschone collectie van teksten en tekeningen door Randall. Op muziek gezet door Chris Calier. 

Casaer werkt ook samen met andere auteurs. Voor Wouter Deprez illustreert hij de boeken ‘Gelukkig heeft je moeder twee oren’ (2010, De Eenhoorn), ‘De hond is een beetje kapot’ (2011, De Eenhoorn) en ‘Kies’ (2013, Lannoo). Daarnaast zorgt Randall voor het tekenwerk in ‘Kleine Pieter deed open’ (2011, De Eenhoorn), een jeugdboek van Paul Verrept over de dood en hoe daarmee om te gaan.

Heel wat mediabedrijven en cultuurhuizen schakelen Randall in als tekenaar en cartoonist. Zo verschijnen er geregeld werken van hem in bladen als Humo, De Standaard en De Morgen. In 2008 wordt hij huistekenaar van het tv-programma De Slimste Mens Ter Wereld en in 2012 vervult hij dezelfde taak voor Muziekcentrum De Bijloke in Gent. Soms treedt Randall ook buiten zijn grafische universum. Dan helpt hij als regisseur Wim Helsen, Wouter Deprez en andere comedians aan prijswinnende voorstellingen.

www.randall.be
www.dichtersvanvrijdag.be 

Nieuws