Peter Scholliers (1953)

was hoogleraar Geschiedenis aan de VUB. Hij onderzocht de geschiedenis van sociale ongelijkheid, levensstandaard, voeding, lonen en prijzen, en de materiële cultuur van 1800 tot vandaag. Eerder publiceerde hij Arm en rijk aan tafel en
Geschiedenis van de ongelijkheid.

Bij Vrijdag verscheen in 2021 Brood. Een geschiedenis van bakkers en hun brood.


BOEKEN

(2021)


MEDIA

Over Brood:

'Een lezenswaardige studie, die getuigt van liefde voor smaakvol en gezond brood.' - Walter Smits, Kunsttijdschrift Vlaanderen

'Scholliers toont aan hoe onze eetgewoonten veranderen zonder dat we het altijd goed beseffen.' - Alain Mouton, Trends

'Brood is dan ook een diepgaand werk op het niveau van een doctoraat met grootste onderscheiding: geen kruimel is geen vier keer omgedraaid.' - Luckas Vander Taelen, Doorbraak

'Door de volledigheid en detaillering van de historische informatie en context is dit een zeer indrukwekkend boek, het werk van een scholar die bevrijd is van de academische stijfheid en in zijn uitweidingen nu ook persoonlijk kan worden.' - Huib Stam, Foodlog

'De geschiedenis van bakkers en hun brood is, behalve interessant, ook een bron van informatie, cijfers en grafieken maar verveelt nergens.' - NBD Biblion

'Brood, een geschiedenis van bakkers en hun brood is een must read voor iedereen, die wat verder wil kijken dan het voedingsmiddel zelf. Schrijver Scholliers zet fijn uiteen, hoe je de huidige wereld kunt begrijpen door de kern van de zaak centraal te plaatsen. Brood vormt uitstekende kost voor de dagelijkse maaltijd maar is ook studievoer voor culischrijvers en foodbloggers, die de context willen weten van voedsel en maatschappij.' - Gereons Keuken

 VUB-professor emeritus Peter Scholliers noemt ons dagelijks eten meer fundamenteel dan onze taal, godsdienst, kledij of vrije tijd.  - Bruzz