Stefaan Van Kerchove (1981)

promoveerde na studies in Gent en Sussex  aan de UGent tot doctor in de politieke wetenschappen (promotor prof. dr. Rik Coolsaet). Zijn proefschrift handelde over China. Stefaan Van Kerchove woonde geregeld voor lange perioden in China waar hij o.a. correspondent was voor De Standaard. Bijdragen van hem verschijnen evenzeer in De Morgen. 

De Aziatische Parabool is een tegendraads portret van het moderne China en Azië. Stefaan Van Kerchove beschrijft hoe hij per Trans-Siberische Express naar Peking verhuisde. Hij vertelt over zijn belevenissen als westerling in China en bezoekt er obscure uithoeken waar toeristen zelden komen, zoals de fascinerende grensstreek met Noord-Korea. Hij ontmoet de Aardappelkoning in Cambodja, moet zichzelf medisch evacueren uit Laos en trekt door de jungle van Thailand naar Myanmar. In Kazachstan logeert hij bij de zus van Borat, in Iran omzeilt hij de islamitische drooglegging door zijn eigen bier te brouwen. Via schemerige Kaukasusrepublieken en de legendarische Trans-Asia Express bereikt hij het wilde zuidoosten van Europa.

De Aziatische Parabool bevat boeiende reflecties en nuttige tips voor de Aziëreiziger. Dit alles overgoten met een saus van geopolitieke analyse, historische en culturele achtergrond en geografisch inzicht. 

Bibliografie

De Aziatische parabool 
De Aziatische parabool (e-boek)

Over De Aziatische parabool: 

'Wie de steven Aziëwaarts richt, beperkt zich voortaan niet langer tot een Lonely Planet of Guide du Routard, maar stopt ook De Aziatische Parabool in zijn rugzak'  - Nieuwsblad 

‘Stefaan Van Kerchove studeerde ooit samen met mij Chinees. In dit verrassende reisboek ontpopt hij zich als een begenadigd verteller. Zijn verhalen doorspekt met boeiende analyses, doen me nostalgisch terugdenken aan de vele treinreizen die ik zelf door Aizië maakte. Tegelijk werd ik geprikkeld om de regio verder te verkennen. Een aanrader.’ – Tom Van de Weghe, Journalist VRT-nieuws en voormalig China-correspondent.

‘Een boek over reizen en grenzen, over Oost en West, dat kan mij altijd bekoren. Boeiende lectuur voor wie het zelf ook wil doen, heerlijk herkenbaar voor wie het al gedaan heeft.’ – Stefan Blommaert, Journalist VRT-nieuws en vormalig China-correspondent. 

'Net als bij Paul Theroux wordt de lezer de schaduw van de schrijver. Dat maakt dat je alles mee beleeft ook al is er marge genoeg om je eigen interpretatie toe te voegen. ', 'De Aziatische Parabool is een dijk van een boek dat ik elke reiziger en elke geïnteresseerde in wereldactualiteit met stip durf aanraden.' - Ansiel 

Comments