DW B in 2019

Neem een abonnement op jaargang 2019 en krijg de special edition van DW B 2018 – NON-SITES – cadeau! Negen auteurs schrijven een tekst bij atelierfoto’s van negen kunstenaars.

Geen zonnig begin van jaargang 2019. In DW B 1 (maart) benadert Arnoud van Adrichem Het failliet vanuit een literair en filosofisch perspectief – want komt niet het gehele scala aan menselijke emoties samen in een bankroet? DW B 2 – De magmakamer (juni) is een debutantennummer dat dan weer bruist van nieuw en jong talent, samengebracht door Charlotte van den Broeck en Jeroen Dera. In het septembernummer DW B 3 brengen Laurens Ham en Sven Vitse Het literaire klimaat 2010-2019 in kaart. En in het decembernummer (DW B 4) laten Sigrid Bousset en Iman Humaydan vrouwelijke stemmen uit de Arabische wereld weerklinken. In 2019 speelt www.dwb.be een nog grotere rol: naast vele kritieken over boeken vindt u nog tal van nieuwe teksten, die het papieren nummer aanvullen en versterken. 

Nieuwe OPEN CALL!

Het literaire klimaat 2010-2019
Curatoren: Laurens Ham en Sven Vitse.
 
In 2019 blikt DW B in een bijzonder themanummer terug op een fascinerend literair decennium: de jaren 2010. Hoewel dat decennium nog volop bezig is, kunnen we nu al zeggen dat het een rijke en bewogen periode is geweest voor de Nederlandstalige literatuur. Een talentvolle generatie auteurs is opgestaan, in een razendsnel veranderende politieke, commerciële en technologische context.
 
Maar wat brengt de toekomst? Hoe ontwikkelt onze literatuur zich in de jaren 2020? En hoe zou die zich moeten ontwikkelen? Heb jij hier een visie op en wil je die met de lezers van DW B delen? Stuur ons dan een voorstel van maximaal 1 A4 vóór 31 januari 2019. Als we jouw idee spannend vinden, verschijnt je essay gelijktijdig met het papieren nummer op de website van DW B.

Het laatste nummer van 2018 is verschenen: NON-SITES

Op 1 december verscheen het boeknummer van DW B 2018: NON-SITES.

DW B 4 is een feest van de verbeelding. Curatoren Luc Derycke en Hugo Bousset vroegen negen leden van de (kern)redactie van DW B om een tekst te schrijven bij atelierfoto’s van overleden kunstenaars van wie ze de identiteit niet kenden. De foto’s zijn van Jef van Eynde. De lezer wordt meegezogen in een choreografie van gemengde tekstgenres, mysterieuze plots en studies van ruimtes, lichaamsdelen, lichtnuances, kleurenpaletten.

Teksten zijn van Arnoud van Adrichem, Anneke Brassinga, Saskia de Coster, Bernard Dewulf, Elma van Haren, Leen Huet, Jan Lauwereyns, Koen Peeters en Peter Verhelst.

Open Call: Dietsche Warande & Belfort zkt debutanten!

Got so high off volcanoes, now the flow is so lava

                                      -   Childish Gambino

 

Het derde nummer van DW B 2018 is daar!

FRANKENSTEIN 200 JAAR: MARY SHELLEY HERLEEFT

Tweehonderd jaar geleden schreef Mary Shelley op haar negentiende Frankenstein, or: the Modern Prometheus. Curator Patrick Bassant vroeg aan elf jonge vrouwelijke auteurs – geboren tussen 1984 en 1994 – om als achterkleindochters van Mary en hemelbestormers van tegenwoordig hun eigen creaturen te scheppen. 

Voorts is er nieuw werk en we publiceren enkele bekroonde jonge hoofden.

Laureaten Babylons Interuniversitaire Literaire Prijs

Babylons Interuniversitaire Literaire Prijs begon in 1976 als een ludieke en studentikoze wedstrijd met een uitreiking in de Fakbar van de Leuvense Letterenfaculteit. Intussen heeft de wedstrijd zich ontwikkeld tot een belangrijke opstap voor jonge schrijvers. DW B is al jarenlang een partner van de wedstrijd, hoofdredacteur Hugo Bousset is een vast jurylid. DW B biedt de drie laureaten proza en poëzie een publicatie aan op de website. Het werk van de winnaars verschijnt ook DW B 2018 3, die verschijnt in september.

Jens Meijen, tweede laureaat proza en poëzie 2016 over de wedstrijd:

Het tweede nummer van 2018 - Kamer in Oostende

JUNI 
DW B 2018 2 
Kamer in Oostende 

Eind jaren 1940, begin 1950 nodigde een Oostends auteur alle schrijvers van Dietsche Warande & Belfort uit in zijn Hôtel du Parc. Telkens in mei, vóór het toeristische seizoen, gedurende verschillende jaren. De naam van die intussen vergeten schrijver: Gaston Duribreux. Op de legendarische DW B–weekends in Oostende ontstond een unieke samenhorigheid van auteurs. 

Een hotel vol Oostendse verhalen

 

Zondag 10 juni, om 11 uur

KAAP | Vrijstaat O., Zeedijk, Oostende

gratis toegang

aanbevolen dresscode: stadskledij of casual chic

 

Arjan Peters over DW B 2018 1 in de Volkskrant

© Io Cooman en Eva Roefs

Niemand schrijft meer echt brieven, en dat is jammer - een mens laat zich écht zien door zijn unieke hanepoten

Uit de brieven van Albert Verwey, August Willemsen en J.M.H. Berckmans leert Arjan Peters de mens kennen.

Lees hier het artikel dat hij erover schreef voor de Volkskrant.

Voorpublicatie: Miniatuur - Britt Vancayseele

Op 31 maart vond voor de vierde keer op rij het Debutantenbal plaats, georganiseerd door de Editio Online Schrijversacademie. Als trotse partner van het evenement publiceert DW B de winnaar van de Editio-vakjury. 'Minitatuur' van Britt Vancayseele zal op papier verschijnen in DW B 2018 3, dit nummer komt uit in september. Hier lees je de tekst alvast online. 


Britt Vancayseele (1994) gaf zichzelf op jonge leeftijd al over aan de grillen van haar fantasie. Na twee eerdere nominaties in schrijfwedstrijden won ze in maart de Debutantenschrijfwedstrijd georganiseerd door Editio Online Schrijversacademie. Haar teksten zijn vaak donker en mysterieus. Momenteel werkt ze aan haar debuut: een collectie kortverhalen. Daarnaast schrijft ze ook aan een roman.

 

 

Miniatuur