Luc Rasson

is professor emeritus Franse Letterkunde aan de Universiteit Antwerpen. Hij is gefascineerd door de manier waarop het verleden het heden blijft bepalen. Daarom bezocht hij voor zijn laatste boek Het lijk van de dictator de geheugenplaatsen en sprak met mensen die op een of andere manier betrokken zijn bij het lijk van de dictator.


BOEKEN

(2020)


MEDIA

Het lijk van de dictator - Luc Rasson

Lezer Dick Van der Veen is zeer te spreken over 'Het lijk van de dicator' van Luc Rasson en waardeert het boek met ★★★★★ op Hebban.nl 'Na het lezen van dit boek kunnen we niet anders dan ruiterlijk toegeven dat we onze veronderstelling, dat we het een en ander over Mussolini, Pétain en Franco weten, ernstig bij moeten stellen. Dat blijkt een nietig iets te zijn in vergelijking met de veelheid die Rasson ons toedient. Als lezer heb je waardering voor zijn vasthoudendheid, waarbij hij voor- en tegenstanders het volle pond geeft. Diverse keren was hij op de locaties die ertoe doen en was hij nooit tevreden met wat hem aan algemeenheden werd verteld, maar ging het onderwerp fijnmazig te lijf. Allerlei fabels worden in dit boek ontmaskerd en pertinente onjuistheden worden ontmanteld, met als enig wapen dat van het argument. Het uitwissen van zoveel subjectieve uitingen verraadt een gedegenheid in studie die als bewonderenswaardig moet worden geduid. De anekdotes krijgen geen kans om meer te zijn dan dat, en staan los van de wezenlijke elementen.' (Filmpje met dank aan Rudy Soetewey en Guido Eekhaut)

Posted by Uitgeverij Vrijdag on Monday, April 6, 2020

Over Het lijk van de dictator:

'Rasson is erg belezen over zijn onderwerp en gaat ook met historici en getuigen (onder wie een stokoude buitenechtelijke dochter van de fascistische rokkenjager) praten om de laatste dagen van de Duce minutieus te reconstrueren.' - Tzum