Ann Peuteman (1973)

studeerde Germaanse Filologie aan de UGent. Ze is journaliste bij Knack en schrijft er ook de column De Zoetzure dinsdag. Eerder publiceerde ze Uitgesproken (2008) en Voelt ú zich wel goed, dokter? (2014).

In 2019 verscheen bij Vrijdag haar veelgeprezen boek Grijsgedraaid. Waarom we bang moeten zijn om oud te worden over hoe we heden ten dage in Vlaanderen oudere mensen alles uit handen nemen wat het leven leuk maakt. In dezelfde stijl schreef ze in 2020 ook een boek over hoe we woonzorgcentra aangenamer kunnen maken: Verplant. Waarom het heerlijk wonen kan zijn in het rusthuisHaar derde boek, Rebels. Het verzet van 75-plussers, verschijnt in het najaar van 2022. 


BOEKEN

(2022)

(2020)

(2019)


MEDIA

Over Verplant:

'Peuteman stoffeert het hele pleidooi voor waardige en toekomstgerichte ouderenzorg in 'Verplant' met hopen getuigenissen, creatieve inspiratie en hopen documentatie. Het maakt van dit boek, na de voorganger 'Grijsgedraaid', een absolute mustread voor jong en oud. Zelfs... al heb je nog nooit een voet in een WZC gezet. ' - Benedikte, Goodreads

'Dit vlot geschreven en zeer leesbaar boek legt de vinger op talrijke wonden, maar schetst tegelijkertijd aan de hand van concrete voorbeelden ook een hoopvol perspectief voor het woonzorgcentrum van de toekomst. De auteur gelooft dat je oude bomen nog kunt verplanten … maar dan moeten ze wel in goede grond - lees: goede woonzorgcentra - terechtkomen!' - Luc De Munck, Brussels Ouderenplatform magazine.

 

Over Grijsgedraaid: 

'Ann Peuteman vertelt in Grijsgedraaid over de maatschappelijke valkuilen van het leven, eens de tachtig voorbij. Het boek bevat mooie, soms pijnlijke getuigenissen van mensen die zich in dat stadium van hun leven bevinden en voelen hoe hun leven vooral wordt geleid door de maatschappij en hun omgeving. Ze lijken alle controle te verliezen. Ze laat de lezer bovendien ook zien hoe het ook anders kan.' - LangZullenWeLezen