© Nek Chonyut

Sara Eelen (1994)

ziet poëzie in alles. Ze legt dit vast in film, foto, audio en tekst. Haar werk werd onder meer gepubliceerd in Het Liegend Konijn, Deus Ex Machina, Kluger Hans, Hard//Hoofd en Papieren Helden. Haar werk werd bekroond bij Frappant TXT, de Babylon Interuniversitaire Literaire Prijs en de Poëzieprijs Stad Harelbeke. Sara is een van de drijvende krachten achter de Klimaatdichters en Hart boven Hard.

In het najaar van 2022 verscheen haar debuut Het nodige breken waarmee ze de Debutantenprijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde won.


BOEKEN

(2022)


15 juni 2023

Sara Eelen staat op de longlist van de PrixFintroPrijs voor Nederlandstalige literatuur

Nadat Sara Eelen de Debutantenprijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde in de wacht sleepte, staat ze nu te blinken op de longlist voor de PrixFintroPrijs voor Nederlandstalige literatuur!

Deze prijs richt zich specifiek tot jonge kunstenaars en artiesten tussen 18 en 32 jaar en wil hun een duw in de rug geven zodat ze zich verder kunnen ontwikkelen.


18 april 2023

Sara Eelen wint Debutantenprijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde!

De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde heeft de Debutantenprijs 2023 toegekend aan Sara Eelen voor haar poëziedebuut Het nodige breken. De prijs, bestaande uit een glasobject en 7.500 euro, wordt in oktober uitgereikt.

“Soms kan één enkele regel voldoende zijn om de jury te overtuigen van literaire kwaliteit, belofte voor de toekomst en gevoel voor rake beeldspraak. In de debuutbundel Het nodige breken van dichter Sara Eelen trof ons deze typering: ‘Hier, de pijn, als dierenpootjes in nat cement.”
– Juryrapport Debutantenprijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde


22 maart 2023

Sara Eelen in bloemlezing Herman de Coninckprijs 2023

Er is een gedicht uit Het nodige breken van Sara Eelen opgenomen in De 44,  een bloemlezing met de mooiste gedichten uit de ingezonden bundels van de Herman de Coninckprijs 2023. Ook deze vierde editie selecteerde de jury van de prijs 44 ijzersterke, sprankelende, strelende of soms schurende gedichten die resulteren in een nieuwe bloemlezing.


Over Het nodige breken:

'Een zinnelijk vlechtwerk vol herinneringen, nakend afscheid en verlangen naar een 'navelinwaarts' begin. Wat een voldragen debuut.'

Maud Vanhauwaert

‘Het is een volstrekt unieke bundel met tijd als centraal staande thema. Er zijn al vele dichters geweest die, met meer of minder succes, een poging deden iets zinnigs te zeggen over het verschijnsel tijd. Eelen heeft daaraan een nieuwe dimensie toegevoegd.’

Meander

'Eelen weet te overtuigen door de trefzekerheid waarmee ze haar gevoels- en denkwereld exploreert.'

Poëziekrant

'Met deze overtuigende eersteling zet Eelen zich meteen stevig op de dichtersbühne.'

NBD Biblion

'Sara Eelen speelt in haar gedichten met lijnen, krommingen, richtingen, markeringen en spiegelingen.'

Elisabeth Francet

'Een heel doorleefde bundel waarin fantasie en de kracht van de verbeelding zich optimaal verbinden met de realiteit.'

André Oyen


Boekvoorstelling

Op woensdag 26 oktober werd Het nodige breken voorgesteld in De Groene Waterman