©️ Ben Seys

Patrick Van Gompel (1957)

is al 45 jaar journalist. Hij werkte o.m. voor de VRT-Radio en VTM Nieuws. Hij schreef Strips Aha! De wereld van het beeldverhaal en Van onze verslaggever ter plaatse, over zijn journalistieke avonturen. Hij is jurylid van de Knack
Hercule Poirotprijs, stripliefhebber, bierbrouwer en vogelaar. Hij is dol op Nederland en de Nederlanders.

In oktober 2023 verschijnt NOU EN. Waarom de Nederlanders zo Nederlands zijn.


BOEKEN

(2023)

(2021)


Over NOU EN:

‘In een boeiende mix van informatie, treffende
citaten uit de interviews en frisse persoonlijke
commentaren schreef Patrick Van Gompel een
raak portret van onze Noordenburen die zichzelf
opvallend goed blijken te kennen.’
★★★★

 Het Nieuwsblad


LEESFRAGMENTEN

Leesfragment: NOU EN - Patrick Van Gompel

In NOU EN gaat Patrick Van Gompel onverdroten op zoek naar de ziel en het karakter van de Nederlanders. Hij baseert zich hiervoor op tientallen interviews met spraakmakende BN’ers en gewone noorderburen. Hij vult dit aan met een rijke voorraad aan liedjes, boeken, cabaret en media. Lees hier het eerste hoofdstuk uit Van Gompels boek over het land van kaas en klompen.

Lees meer »

Een voorproefje bij NOU EN:

‘Het is heel moeilijk om dichtbij een Nederlander te komen maar als je eenmaal dichtbij bent gekomen, geraak je niet meer van hem af’.

Abdelkader Benali

‘Dé Nederlander is wit. Dé Nederlander heeft het voor elkaar, dé Nederlander weet hoe het hoort, hoe het moet en is de maat der dingen’.

Sylvana Simons

‘Als je de problemen van de ontevreden Nederlanders gaat oplossen worden ze ongelukkig’.

Jan Jaap van der Wal

‘Nadenken in Nederland is als volleyballen met kabouters’.

Joris Luyendijk

‘Eén koekje bij de thee, dat is Den Haag. In Limburg is dat een vlaai’.

Makkie Metsemakers

‘Ik vind dat wij voor zo’n klein volkje wel een hele grote broek aanhebben’.

Gerrit de Jager

‘Zoals Frankrijk een monarchie heeft met een gekozen president, zo is Nederland een republiek met een koning aan het hoofd en dat siepelt door alles heen’.

Geert Mak

‘En al die Nederlanders die nu met hun caravan achter hun auto door Europa trekken zijn in principe de kleinkinderen van de mannen die de zee opgingen’.

Wierd Duk

‘In Nederland ben je niemand als je niet deelneemt aan het debat. Iedereen heeft graag dat zijn eigen mening veralgemeend wordt’.

Dick Matena


Boekvoorstelling NOU EN

Op donderdag 26 oktober stelde Patrick Van Gompel NOU EN voor in De Groene Waterman. Uitgever Rudy Vanschoonbeek heette het - massaal in oranje uitgedoste - publiek welkom. Joris van de Kerkhof (ex-NOS/VRT) interviewde de auteur. Tot slot gaf Rob van Essen tekst en uitleg bij het boek.

 


Over Van onze verslaggever ter plaatse:

'Van oorlogsgebieden tot de Rolling Stones: Patrick geeft een unieke inkijk in het leven van de journalist te velde. Hij doet dat op onnavolgbare wijze, zoals de kijker hem al decennialang kent: doortastend, eerlijk, met gezond verstand en nu en dan met een flinke dosis humor. Een levensles in journalistiek.’ 

Dany Verstraeten, anker VTM Nieuws

‘Met dit boek geeft VTM-journalist Patrick Van Gompel de lezer een backstagepas voor het biotoop waarin zijn indrukwekkende carrière zich decennialang afspeelde. Of zoals hij het zelf omschrijft: een logezitje voor het betere evenement. Kritisch, boeiend, ontroerend en met een vleugje humor leest dit stuk eigentijdse geschiedenis als een spannend stripverhaal.’ 

Merho, striptekenaar de Kiekeboes

‘Ik ben één keer op Patrick lastig geweest: toen hij op een cruciaal moment een halve seconde eerder een vraag kon stellen aan een ontslagnemende premier. Dit boek verklaart waarom hij graag sneller was en ik daarom lastig was: het journalistieke vuur. Patrick ademt het uit, dit boek straalt het uit.’ 

Michaël Van Droogenbroeck, journalist VRT


Boekvoorstelling Van onze verslaggever ter plaatse

Op woensdag 14 oktober 2021 stelde Patrick Van Gompel Onze verslaggever ter plaatse voor in het gebouw van DPG Media. Dany Verstraeten, Anker VTM NIEUWS, presenteerde de avond. Sprekers: Rudy Vanschoonbeek (Uitgeverij Vrijdag), Nicholas Lataire (Directeur News City), Christian Van Thillo (Executive Chairman DPG MEDIA) en Benjamin Dalle (Vlaams minister van Media).