7 eindejaarsgeschenken voor literatuurliefhebbers

Gepubliceerd op 1 december 2020 om 07:00

Wat geef jij de literatuurliefhebber in jouw omgeving dit eindejaar cadeau? Uitgeverij Vrijdag tipt zeven literaire romans.

Bult - Marieke De Maré

Een jonge vrouw, een oude vrouw en een lange, slanke man wonen op ‘Bult’. Tijd gaat voorbij terwijl ze taart eten, soep koken, met de hond wandelen, knikkeren of hun haag knippen. In alles wat ze (niet) doen, gaat het heel vaak over de dood. Meer bepaald over het doodgaan van moeders, die wonderlijke  wezens waaruit we voortkomen en waarmee we tegen wil en dank zijn verbonden.

Een weemoedig, melancholisch, soms grappig en onthecht verhaal waaruit een groot verlangen spreekt om ergens mee in het reine te komen, en dat je dat alleen moet doen. Bult gaat over een verlangen naar (on)troostbaarheid.

Het tij hoog, de maan blauw - Jolien Janzing

Antwerpen, eind 19de eeuw. Léonie Osterrieth, een elegante weduwe, organiseert culturele salons in haar stadspaleis aan de Meir. Musici, schrijvers en kunstenaars zijn bij haar te gast, maar Léonie heeft vooral een zwak voor ontdekkingsreizigers. Het liefst zou ze zelf naar verre continenten reizen, maar ondanks haar fortuin voelt ze zich als vrouw beteugeld door de conventies van haar tijd. Als de jonge Adrien de Gerlache haar vertelt over de expeditie die hij naar Antarctica wil maken, besluit ze hem te helpen. Er bloeit een warme genegenheid tussen hen. Adrien is de commandant van een internationale bemanning, onder wie Roald Amundsen. Later komt ook Frederick Cook aan boord. De driemaster de Belgica vertrekt uit de haven van Antwerpen. Het wordt een wervelende reis, maar aan de Zuidpool loopt het mis. Als er geen nieuws komt van de Belgica, vreest Léonie het ergste.

De Advocaat en de Zeiler - Kris Van Steenberge & Geert Briers

De Advocaat wordt geconfronteerd met een plots afbrokkelend geheugen. Zijn vriend, de Zeiler, hoopt dat een wandeltocht over het strand van Bray-Dunes naar Cadzand iets kan betekenen voor zijn gemoed en hun tanende vriendschap. Het verleden en het heden spoelen aan. De Zeiler beslist een pijnlijke waarheid te onthullen. Deze bekentenis doet de Advocaat ontwaken uit zijn wegzinken en geeft hem – voor even – weer de scherpte van de oude strafpleiter. De Advocaat vraagt het opperste bewijs van vriendschap aan de Zeiler.
Maar waarom volgt een hond deze twee heren op het strand?

De laatste drie dagen van Fernando Pessoa - Antonio Tabucchi

Nu de drank hem heeft geveld, ontvangt Fernando Pessoa zijn vrienden en literaire afsplitsingen aan zijn ziekenhuisbed. Hij wisselt met hen herinneringen uit, doet en aanhoort bekentenissen en deelt affectieverklaringen.

In De laatste drie dagen van Fernando Pessoa beschrijft Antonio Tabucchi het levenseinde van Portugals grootste dichter. Het is een ontroerend verhaal over afscheid nemen, terugblikken en verzoenen met het leven. En tegelijk is het een reis langs vele plaatsen, personages, situaties en citaten uit Pessoa's rijk geschakeerde oeuvre.

De dokter is uw kameraad niet - Louis van Dievel

Guust Van Mol – een pseudoniem – is al op jonge leeftijd een fanatieke maoïst bij Amada, de voorloper van de PVDA. Op aanraden van de enig zaligmakende marxistisch-leninistische partij breekt hij zijn universitaire studies af om in een fabriek te gaan werken. ‘Proletariseren’ heet dat in het begin van de jaren zeventig. Guust werkt in een asbestbedrijf, delft naar kolen en rijdt met de tram. Elke vrije minuut steekt hij in de opbouw van de revolutionaire partij. Zeer tegen de zin van zijn kameraden gaat hij op latere leeftijd geneeskunde studeren. Hij breekt met de partij na een ontnuchterende studiereis naar China. Van Mol wordt huisarts in Turnhout en veroorzaakt daar reuring. Hij wordt actief bij de Sp.a, schopt het zelfs tot Vlaams parlementslid, maar verlaat uiteindelijk ontgoocheld de partijpolitiek. Hij zoekt asiel in Rotterdam, waar hij tien jaar lang huisarts is in een achterstandswijk. Hij maakt er kennis met de boeken van de oerconservatieve arts en denker Theodore Dalrymple. Alles waar Guust ooit in geloofde, besluit hij, berust op een leugen. Je helpt mensen niet door solidair te zijn.

De knetterende schedels - Roger Van de Velde

In De knetterende schedels beschrijft Roger Van de Velde zijn compagnons de misère in de instellingen waar hij werd geïnterneerd. We ontmoeten Daniël, die drie dagen aan een stuk lange sigaretten rookt omdat Prometheus het hem zo instrueert, Jules Leroy, die de kat doodt waar hij zoveel van houdt omdat ze zijn rosbief opeet, en markies de la Motte, die schuldbekentenissen voor miljarden franken uitschrijft. Zonder meer het hoogtepunt in zijn literaire oeuvre.

De canon van de Nederlandstalige literatuur

Waar komt onze literatuur vandaan?
Wat is ons literaire verleden?
De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) selecteerde 50+1 hoogtepunten uit de Nederlandstalige literatuur die hun eeuwige schoonheid hebben bewezen.

Deze canon is geen in beton gegoten inventaris van zogenaamd verplichte literatuur, geen stenen tafel voor de eeuwigheid. Het is een gids, een inspiratie, een leidraad voor leraren, studenten, leesclubs, bibliothecarissen, uitgevers, theatermakers, cultuurministers en andere lezers.
Dwaal en verdwaal in de schatkist die onze literatuur is.