7 geschenktips voor non-fictie lezers

Gepubliceerd op 1 december 2020 om 06:59

Nog op zoek naar een eindejaarscadeau voor een non-fictie liefhebber? Uitgeverij Vrijdag weet raad.

Sausage - Harry De Paepe

De Britse koningin houdt een dagboek bij. 'Het is eerder klein. Het schrijven ervan is zoals tandenpoetsen.' De brede glimlach van de Queen is bekend over de hele wereld, maar wat ze denkt en voelt is een groot geheim. Elizabeth II is dan ook en groot raadsel. Ze stond nooit een echt interview toe. Sommigen noemden haar daarom 'Elizabeth the Silent'.

In Sausage licht Harry De Paepe een tip van de koninklijke sluier van Elizabeth II op. Ze is naast vorstin, staatshoofd en behoedster van het Geloof ook dochter, echtgenote, moeder en grootmoeder. Met gevoel voor (Britse) humor biedt De Paepe een blik op de passies van Hare Britse Majesteit. Welke personen waren en zijn belangrijk in haar leven? Hoe ging ze om met haar premiers? Hoe is haar band met de eeuwige kroonprins Charles? Waarom vind je op haar landgoederen geen katten? Is de koningin een verborgen komiek? Waarom wordt ze 'sausage' genoemd? En wat zit er nu in 's hemelsnaam in haar handtas? U vindt het antwoord op deze very Brittish questions in Sausage.

Verplant - Ann Peuteman

In Verplant onderzoekt Ann Peuteman waarom er vandaag zo weinig mensen zijn die in een woonzorgcentrum willen wonen en hoe we dat kunnen veranderen. Op basis van gesprekken met tientallen bewoners, onder wie Roger Lybaert en Lutgart Simoens, ontwerpt ze het rusthuis waar ze zelf wil intrekken. Over een jaar of veertig toch.

Deze wereld is geen ergernis waard - Ellen Van Pelt

In de woelige jaren zestig trok Roger Van de Veldes tragische levensloop de aandacht. Hij werd opgesloten vanwege het vervalsen van doktersvoorschriften voor een medicijn dat hem voor zijn maag was voorgeschreven. Acht jaar bracht hij door achter tralies. Ten onrechte werd zijn literaire werk overschaduwd door zijn leven. Vijftig jaar later beklijven zijn teksten nog altijd. Zijn verhaal, zijn leven en werk hebben recht op antwoord. Hij was meer dan een verslaafde achter tralies. Hij was een vader, een echtgenoot, een getalenteerd journalist en bovenal een bijzonder goed schrijver.

Bedelen bij Picasso - Manu van der Aa

De Belg Paul Méral was aan het einde van de Eerste Wereldoorlog tijdelijk wereldberoemd in Parijs. Befaamde kunstenaars als André Gide, Max Jacob, Arthur Honegger en Pablo Picasso behoorden tot zijn vriendenkring. Dat had allemaal te maken met de ophefmakende opvoeringen van zijn toneelstuk Le dit des jeux du monde, dat le tout-Paris gezien wilde hebben.

Paul Méral was het pseudoniem van de Gentenaar Herman de Guchtenaere (1895-1946), zoon van een katholieke volksvertegenwoordiger en jeugdvriend van de latere Verdinaso-leider Joris van Severen. Na zijn moment de gloire probeerde Méral - die door vrijwel iedereen die hem kende als een genie werd beschouwd - zijn (literaire) carrière voort te zetten. Al zijn goede voornemens leidden door zijn eigen schuld - drank- en gokverslaving, mythomanie en oplichterij - naar de definitieve ondergang en de artistieke vergetelheid, zijn omgang met bekende schrijvers en kunstenaars als E. du Perron, Jan Greshoff, Sasha Stone en Franz Hellens, ten spijt.

De eeuw van Jan de Lichte - Elwin Hofman

De televisieserie De Bende van Jan de Lichte biedt een unieke blik op de onderbuik van de achttiende eeuw. In lijn met de succesroman van Louis Paul Boon krijgen we een beeld van armoede, misdaad en dagelijks leven in een eeuw die zelden onder de aandacht komt. De serie is een geknipte aanleiding om een aantal thema's uit die geschiedenis meer uit te diepen. Dit boek wil niet zozeer de feiten en fouten in de serie benoemen, maar ze eerder aangrijpen om een ruimer beeld te schetsen van de achttiende-eeuwse Oostenrijkse Nederlanden in een eeuw van weelde en pauperisme, van gruwel en mededogen, van volkshelden en Verlichting, van bezetters en revolutie.

Dossier Dutroux - Jean Lambrecks & Els Schreurs

Eefje Lambrecks en An Marchal verdwenen in de nacht van 22 op 23 augustus 1995 in Blankenberge. Het duurde een jaar en twaalf dagen vooraleer de meisjes werden teruggevonden. Dat was het gevolg van het onderzoek dat door procureur Bourlet in Neufchâteau was opgestart na de verdwijning van de toen vijftienjarige Laetitia Delhez op 9 augustus. Het onderzoek, dat zeven jaar duurde, bracht Dutroux, Martin, Lelièvre en Nihoul voor het hof van assisen. De veroordeling volgde op 22 juni 2004. Omdat het uitgebreide onderzoek de families op cruciale punten in het ongewisse heeft gelaten, blijven de vragen, de pijn en de verontwaardiging. Zeker nadat Martin en Lelièvre vervroegd werden vrijgelaten.

De uitleg van de veroordeelden in het dossier Dutroux was vaak tegenstrijdig en niet in overeenstemming met de feitelijke gegevens. Reden genoeg voor Jean Lambrecks, de papa van Eefje, en zijn partner Els Schreurs om hun onderzoek te blijven voortzetten. De afgelopen jaren werden ze daarbij ondersteund door Jean-Pierre Adam, een van de hoofdonderzoekers van de Cel Neufchâteau.

Vergeten is het grootste verlies - Reinier Heinsman

Elke familie draagt een schat aan vergeten verhalen in zich. Wanneer Reinier Heinsman de herinneringen van zijn grootmoeder, Lucienne Blumenthal (1937-2013), in handen krijgt, beslist hij in de geschiedenis van zijn Hongaars-Joodse familie te duiken. Zijn zoektocht voert hem naar de Habsburgse dubbelmonarchie, Transsylvanie en Oekraïne, naar de Joodse gemeenschap van Antwerepn en Brussel, naar de vluchtelingenkampen in de Franse Pyreneeën en naar het vernietigingskamp van Auschwitz. Zijn reis eindigt in Amsterdam, waar Lucienne na heel wat omzwervingen een nieuw leven opbouwt.

Vergeten is het grootste verlies is een kroniek van veel verloren levens en een herwonnen toekomst. Reinier Heinsman gaat op zoek naar de wortels van zijn bestaan en komt onderweg de wereldgeschiedenis tegen. Mensen verdwijnen, verhalen verzinken in vergetelheid, families verbrokkelen. Maar de namen blijven altijd bestaan...