Najaar 2017

De 3e druk is nu verkrijgbaar!

Het debuut Het wordt spectaculair. Beloofd. van Zita Theunynck is nog geen twee maanden oud, maar nu al voor de derde keer herdrukt en krijgt alleen maar positieve reacties. Het boek nog niet in huis? Het is vanaf nu weer verkrijgbaar bij uw boekverkoper. 

★★★★★ - Goodreads
★★★★ - Marnix Verplancke, Knack Focus
★★★★ Metro

'Een rijzende ster!' Zita bij Van Gils & Gasten

vanaf 11u30

Roman HAPPENING Johan Swinnen maakt belangrijke kans op verfilming

Eyeworks Film & TV Drama, belangrijke speler in de Vlaamse biosocoop- en tv-industrie en bekend van de tv-reeksen als ‘Eigen Kweek’, ‘Vermist’ en ‘Cordon’ en de films ‘Het Vonnis’, ‘Marina’ en ‘Het tweede gelaat’, heeft de filmrechten gekocht van de debuutroman ‘Happening. De aanslag in de Inno’ van de Antwerpse schrijver Johan Swinnen. Lees meer.

Zita Theunynck bij Wakker op Zondag

vanaf +/- 16min

De 5e druk ligt nu in de winkel!

Over Ben jij liefde:

‘een aangrijpende bundel die een dichter maar één keer in z’n leven kan schrijven. Het is uitkijken naar het vervolg van zijn vlucht voorwaarts.’ 
 - De Standaard der letteren 26052016

'Al met al is het een fascinerende ervaring om de bundel van Mustafa Kör te lezen: hij weet je zo zijn wereld binnen te trekken, dat je de neiging hebt om de gedichten keer op keer te willen lezen, alsof ze elke keer iets nieuws te bieden hebben dat je is ontgaan, hoewel je niet direct kan pakken wat.' - Meander Magazine

'Bij deze dichtbundel wil je wegdromen naar Anatolië, huilen om wat verloren ging, kinderdromen in eer herstellen en dankbaar zijn om het leven, wat er ook van geworden is.' - Kerknet

'een van de grote verrassingen van deze avond.' - Cultureel Persbureu over Mustafa Kör op de Nacht van de Poëzie (Utrecht)

'buitengewoon lenig met taal (...) Uit het gevelde lichaam van de jager stond een dichter op. En wát voor dichter.' - Poëziekrant

Jonas Roelens bij De Madammen, Radio 2

★★★★ voor VERZWEGEN VERLANGEN in De Morgen

Erik Vlaminck maakt lezingentournee in Canada

Op uitnodiging van de Canadian Association for the Advancement of Netherlandic Studies (CAANS) zal schrijver Erik Vlaminck gedurende de maand mei een lezingentournee doorheen Canada maken. Het wordt een vijfstedentocht met als stopplaatsen Montréal, Ottawa, Toronto, Calgary en Vancouver. Onder de titel Fire and air publiceerde de Canadese uitgeverij House of Anansi de Engelse versie van Vlamincks roman Brandlucht. Dit boek over Vlaamse en Nederlandse immigranten in Canada zal centraal staan tijdens het lezingentournee.

Rita Vrancken in Mijn Geheim

Meld je aan voor voor de Hebban-leesclub van In het museum

Hebban organiseert een leesclub met de debuutroman van Joost van Driel, In het museum. Aanmelden kan tot 27 maart via de website van Hebban.

'Alles aan In het museum straalt liefde uit. Liefde voor het boek' ★★★★ Hebban over In het museum van Joost van Driel

Diane Broeckhoven & Meneer Jules in Zuid-Afrika

Op 1 maart 2017 vertrok Diane Broeckhoven samen met Kurt Defranq naar Stellenbosch, Zuid-Afrika om daar de theatermonoloog van De buitenkant van meneer Jules te presenteren op het Woordfees-festival. Haar avonturen en bevindingen verschijnen de komende tijd via ons VrijdagBlog. Lees hier over haar avonturen.

Volg Uitgeverij Vrijdag op Instagram

Volg ons hier. Uiteraard zijn we ook nog altijd te vinden via Facebook (waar u nu een prachtig boekenpakket kunt winnen), Twitter en Linkedin. 

P.S. onze website heeft een vormgeving update gehad. Mocht u iets niet meer terug vinden of iets tegenkomen dat niet werkt, laat het ons weten.

Van Mierlo vs. Bontenakel

Wat heeft een schrijver te vertellen over een roman waar hij de afgelopen drie, vier jaar dagelijks aan heeft gewerkt? Zonder op te scheppen? Zonder weg te geven dat hij er intussen een beetje over uitverteld is, over die roman?

Daarom zal Toon Van Mierlo dus niet over de nieuwe Van Mierlo vertellen, nee, hij vertelt over de nieuwe Bontenakel. En Dimitri Bontenakel doet op zijn beurt een boekje open over de nieuwe Van Mierlo.

Leer meer

Theatertournee VAN PEEL TOT EVENAAR begint weer

Vanaf eind maart start Michael Van Peel weer met de theatertournee over zijn vespa-avontuur van Antwerpen tot Dakar.

Vijftig dagen was hij onderweg, gevuld met eenzaamheid én boeiende ontmoetingen, zandstormen in de Sahara, corrupte grenswachters in Mauritanië, malariamuggen en zompige modderpistes in de brousse van Senegal. Via omwegen natuurlijk; want de kortste weg is zelden de plezantste. 

Klik hier voor de beschikbare data en tickets. Lees over zijn avonturen in Van Peel tot Evenaar. 

Mustafa Kör bij Tijd voor MAX

Donderdag 9 februari nam Mustafa Kör plaats bij het tv-programma Tijd voor MAX. Het fragment kunt u hier terug bekijken (vanaf 10.34min). 

Franz Werfel in de klassiekercollectie van Schwob

Het bleekblauwe handschrift van een vrouw van Franz Werfel is herontdekking van de maand februari bij Schwob. Bekijk de informatie & activiteiten via de Facebook-pagina van Schwob. 

De winnaars zijn bekend

In zijn nieuwe roman Vijftig voert Bavo Claes tal van kunstwerken op.

‘Kunst biedt troost en kracht voor de onvolkomenheid en enigszins banale gang van het bestaan’, wist de auteur aan de Standaard Weekblad te vertellen. Reageer en laat ons via info [at] uitgeverijvrijdag [dot] beinfo [at] uitgeverijvrijdag [dot] be ( )weten welk kunstwerk uit 'Vijftig' jou het meeste aanspreekt en waarom, en maak kans op een gratis boekenpakket inclusief een gesigneerd exemplaar van Vijftig en Kraai! Een overzicht van alle kunstwerken vind je op www.bavoclaes.be

Reageren kon t/m woensdag 21/12 2u. De winnaars zijn: Fabian Deceuninck, Ingrid Hoeben en Carla Smet. 

 

 

BAVO CLAES OVER DE KUNST IN VIJFTIG

Elvis Peeters wint Gerrit Komrij-prijs 2016

'De Gerrit Komrij-prijs is in het leven geroepen om de beste popularisering van de oudere letteren te eren. Het werd tijd dat de gedichten van Van Veldeke eens werden opgepakt, afgestoft en danig onder handen genomen. Deze liefdesgedichten zijn immers geen oubollige, maar gewoon heel erg goede verzen. Het probleem was dat niemand dit weet, omdat er geen fatsoenlijke editie op de markt is. Dat gat is nu gevuld met een uiterst handzaam boekje: Henric van Veldeke, Ik bid de liefde – 33 minnedichten (Uitgeverij Vrijdag, Antwerpen 2016).' Lees meer

Georges Allaert persoonlijkheidsprijs voor Kris Peeters

Auteur Kris Peeters ontving afgelopen week de Georges Allaert persoonlijkheidsprijs voor zijn relevante bijdrage aan mobiliteit en ruimtelijke ontwikkeling.

De Stichting MORO ter bevordering van de interactie tussen Mobiliteit en Ruimtelijke Ordening werd begin 2014 opgericht om de kennis en het onderzoek over de interactie tussen Mobiliteit en Ruimtelijke Ordening te bevorderen. De UGent-expertise op dit gebied werd opgebouwd door professor emeritus Georges Allaert. Met de prijs die naar hem genoemd is, wordt ervoor gezorgd dat deze expertise behouden en verder uitgebouwd wordt. Lees hier het bericht en zijn dankwoord. 

Op Canvas: de documentaire Ingewikkeld

Begin dit jaar verscheen het boek INGEWIKKELD. Een verkenning tussen de hersenen en de psyche en hoe het daarmee fout kan gaan. Geerdt Magiels zoekt hierin naar de verbanden tussen gekte en creativiteit en naar de verschillen tussen normaal en niet-normaal, schetst de stand van zaken in de psychiatrie en biedt inzicht in ziekte en herstel. Dit aan de hand van het verhaal van Sven die in zijn jonge leven kreeg af te rekenen met twee psychosen.

EDIT: Bekijk de documentaire INGEWIKKELD via Canvas.be. Het verhaal van Sven die, na jarenlange strijd, een manier heeft ontwikkeld om met zijn psychische aandoening te leven door middel van kunst, verbeeldingskracht en innovatie.

(Poolhert Productions, 2016)
Documentaire van Marie De Hert n.a.v. de Te Gek!?-campagne.

Woesten op de Prachtige 80-lijst

100 Vlaamse boekhandelaars stelden een suggestielijst samen van 80 titels die je gelezen moet hebben. Dat zijn de boeken die ze altijd in de winkel willen hebben en ook graag aanprijzen bij de lezers. Een van de prachtige 80 is WOESTEN, de debuutroman van Kris Van Steenberge! Mee eens? Stem WOESTEN naar de eerste plaats via de Prachtige 80.