Kijk eens in mijn suikerspiegel: Tiramisucake

Een heerlijk zoet vieruurtje? Een toetje na een diner? Of gewoon nood aan een sugar rush? Dan ben je bij dit recept uit Keuken van Sou aan het juiste adres. Geniet van al het zoets met een kopje thee, koffie of een glas melk. Get your daily sugar dose!

Deze tiramisucake is om je lange vingers bij af te likken! De tiramisu en de cake zijn een match made in heaven. Het was liefde op het eerste gezicht toen tiramisu hem in de ogen cake. Dit stelletje is gewoon om op te eten.


Tiramisucake

Bereidingstijd: 1 uur 45 minuten

INGREDIENTEN
voor 6 personen


De cake
4 eieren (large)
380 g kristalsuiker
375 g bloem
240 ml opklopbare slagroom (koud)
100 g ongezouten boter, kamertemperatuur
100 ml zonnebloemolie
1 el vanillearoma
1 zakje bakpoeder (15 g)
½ tl zout

 

De vulling
700 g mascarpone
(kamertemperatuur)
400 g roomkaas (kamertemperatuur)
230 ml opklopbare slagroom (koud)
200 g poedersuiker


De koffiesiroop
240 ml water
2 tl oploskoffie


Afwerking
3 el cacaopoeder

De cake

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Bekleed de bodem van 3 ronde bakvormen van ca. 20 centimeter met bakpapier. Vet de zijkanten van de bakvormen in met boter en bestuif met bloem.

Doe de boter en de kristalsuiker in een kom en klop in 4 à 5 minuten tot een luchtig mengsel. Ga er met een spatel door zodat er niets op de bodem blijft liggen.

Voeg de zonnebloemolie toe en mix met een handmixer tot het geheel gemengd is.

Voeg de eieren toe en mix 2 minuten.

Voeg het vanillearoma toe en meng met een spatel.

Doe de bloem, het bakpoeder en het zout in een aparte kom en meng.

Voeg afwisselend en al mixend op lage snelheid 120 milliliter opklopbare slagroom en droge ingrediënten toe aan het botermengsel.

Doe 120 milliliter opklopbare slagroom in een kom en klop zo stijf dat hij rechtop blijft staan in pieken.

Spatel de slagroom door het beslag (roer niet!). Zo blijft het beslag mooi en luchtig.

Verdeel het beslag over de 3 bakvormen en strijk de bovenkant glad. Haal een houten prikker door het beslag zodat de grote luchtbellen kunnen ontsnappen.

Bak de cakes ca. 25 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer of het deeg gaar is door de houten prikker in het midden van de cake te prikken. Als er geen beslag aan de prikker hangt, is de cake gaar.

Laat de cakes 10 minuten afkoelen in de vorm. Haal de cakes voorzichtig uit de vorm en laat ze volledig afkoelen.


De vulling

Doe de roomkaas in een ruime kom en mix ca. 2 minuten met een handmixer tot hij romiger wordt.

Voeg de poedersuiker toe en mix 1 minuut met de handmixer op middelhoge stand.

Voeg de mascarpone toe en mix enkele seconden.

Voeg voorzichtig de opklopbare slagroom toe. Mix 1 à 2 minuten met de handmixer op een lage snelheid en verhoog daarna. Mix tot het mengsel dikker en steviger wordt.

Dek de kom af met huishoudfolie en zet in de koelkast.


Samenstelling

Doe 3 eetlepels van de vulling in een spuitzak. Die heb je nodig om de cake af te werken.

Zet 1 cake op een taartplateau en besprenkel hem met de koffie.

Smeer 1/3 van de vulling gelijkmatig over de bovenkant van de cake. Zeef er wat cacaopoeder overheen.

Leg de tweede cake erop. Besprenkel hem met koffie en besmeer de bovenkant met de vulling.

Bedek met de derde cake. Besprenkel hem met koffie. Smeer de bovenkant en zijkanten van de gehele cake met de vulling. Strijk mooi glad met een spatel. Dit lukt het beste met een taartschraper en een draaiplateau.

Gooi wat cacaopoeder tegen de zijkanten en strijk glad met een spatel zodat je een marmereffect verkrijgt.

Werk af met toefjes vulling ter decoratie en zeef er extra cacaopoeder overheen. 

Smakelijk!


Meer recepten van Soumia Aattaoui

Keuken van Sou

Hoe je je voelt, beïnvloedt wat je wil eten. De populaire foodblogger Soumia Aattaoui nam dit als uitgangspunt voor haar kookboek Keuken van Sou. Het doel? Jou gerechten aanreiken waar je op dat moment nood aan hebt. Het resultaat? Een kookboek met zeventig verrukkelijke en originele recepten, ingedeeld naargelang jouw gemoed.

Eten dat troost. Eten dat energie geeft. Eten dat nostalgisch maakt. Eten dat mensen samenbrengt. Eten dat doet dromen over verre oorden. Eten om te delen. Keuken van Sou bevat het allemaal. Geïnspireerd door de wereldkeuken, met een bijzondere aandacht voor haar Marokkaanse roots, geeft Soumia aan elk recept een moderne en eigenzinnige twist. Van batbot bocadillo en biryani, over chicken tikka masalabroodjes en mac & cheese fajita’s, tot wortelcakecookies en churrosrolls: elk gerecht is om duimen en vingers bij af te likken.

Bovendien zijn de recepten geschreven met een vleugje humor. Soumia’s kenmerkende woordgrapjes en geestige verhaaltjes zullen ongetwijfeld een glimlach op jouw gezicht toveren. Lach, eet en geniet!