Een mondreis rond de wereld: Turkse simitbroodjes

Voel je de behoefte om even te ontsnappen van de dagelijkse drukte? Wil je niets liever dan je koffers pakken en afreizen naar een ander land, waar je even op adem kan komen? Verschillende recepten uit Keuken van Sou vervoeren je naar verre oorden, zonder dat daar dure vliegtickets of urenlange wachtrijen in de luchthaven aan te pas komen. Vanuit jouw eigen keuken en met veel beenruimte neem ik je mee op wereldreis. Fasten your seatbelt: van Brazilië tot in de Filipijnen. Thank you for flying with Keuken van Sou Airlines.

lk zie, ik zie wat jij simit en het is goudbruin. Deze heerlijk gevulde Turkse sesambroodjes met zoete nasmaak brengen jou met elke hap een stap dichter bij Turkije. De krokante buitenkant en de vulling van fetakaas en peterselie zijn een yummy combinatie. Je zult er niet genoeg van krijgen. Gelukkig is er geen simitlimiet.


Turkse simitbroodjes

Bereidingstijd: 1 uur

INGREDIENTEN
voor 6 stuks


Het deeg
250 g bloem
150 ml water (lauwwarm)
25 g kristalsuiker
1 tl instant gist
1 tl zout

 

De dip
150 g geroosterde sesamzaadjes
60 g pekmez (druivensiroop/-melasse)
30 ml water
1 tl bloem


De vulling
200 g fetakaas
5 takjes verse peterselie
Snufje zout
Snufje zwarte peper

Het deeg

Doe de bloem, de gist, het zout en de suiker in een ruime kom. Roer met een garde.

Voeg geleidelijk het water toe tot je een deeg verkrijgt. Kneed het deeg ca. 5 minuten totdat het mooi en soepel wordt. Doe dit met je handen of met een keukenmachine.

Dek het deeg af en laat 1 uur rijzen.


De vulling

Hak de peterselie fijn.

Verkruimel de fetakaas.

Doe de fetakaas, de peterselie, het zout en de zwarte peper in een kom. Roer goed en zet opzij.


Het pekmezmengsel

Doe de pekmez, het water en de bloem in een kom. Meng met een garde.

Plaats de geroosterde sesamzaadjes in een kom en zet opzij.


Samenstelling

Verwarm de oven voor op 220 °C.

Zet het gerezen deeg op de werkplek en duw met je handen de lucht uit het deeg.

Kneed het deeg tot een lange staaf en verdeel het in 6 gelijke stukken.

Rol ieder stuk tot een deegbal. Elk deegbal weegt ongeveer 70 gram.

Dek de deegballen af met een theedoek en laat 5 minuten rusten.

Rol met een deegrol elke bal uit tot ca. 12 bij 12 centimeter.

Plaats 1 eetlepel vulling in het midden. Vouw het deeg dicht en vorm het tot een langwerpig broodje.

Rol elk broodje in het pekmezmengsel en daarna in de geroosterde sesamzaadjes, zodat het volledig bedekt is. Herhaal voor de resterende broodjes.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Plaats de broodjes hierop en zorg ervoor dat je afstand tussen elk broodje laat, want ze zullen wat uitzetten tijdens het bakken.

Bak de broodjes 17 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin zijn.


Meer recepten van Soumia Aattaoui

Keuken van Sou

Hoe je je voelt, beïnvloedt wat je wil eten. De populaire foodblogger Soumia Aattaoui nam dit als uitgangspunt voor haar kookboek Keuken van Sou. Het doel? Jou gerechten aanreiken waar je op dat moment nood aan hebt. Het resultaat? Een kookboek met zeventig verrukkelijke en originele recepten, ingedeeld naargelang jouw gemoed.

Eten dat troost. Eten dat energie geeft. Eten dat nostalgisch maakt. Eten dat mensen samenbrengt. Eten dat doet dromen over verre oorden. Eten om te delen. Keuken van Sou bevat het allemaal. Geïnspireerd door de wereldkeuken, met een bijzondere aandacht voor haar Marokkaanse roots, geeft Soumia aan elk recept een moderne en eigenzinnige twist. Van batbot bocadillo en biryani, over chicken tikka masalabroodjes en mac & cheese fajita’s, tot wortelcakecookies en churrosrolls: elk gerecht is om duimen en vingers bij af te likken.

Bovendien zijn de recepten geschreven met een vleugje humor. Soumia’s kenmerkende woordgrapjes en geestige verhaaltjes zullen ongetwijfeld een glimlach op jouw gezicht toveren. Lach, eet en geniet!