7 cadeautips voor poëzieliefhebbers

Gepubliceerd op 1 december 2020 om 06:58

Geef jij dit eindejaar een vleugje poëzie cadeau? Dat kan met deze boekentips van Uitgeverij Vrijdag.

En de bomen - Patrick Conrad

En de bomen, de nieuwe, langverwachte dichtbundel van Patrick Conrad, bestaat uit vier cycli waarin hij in de herfst van zijn leven afscheid neemt van zijn moeder en een wereld die wankelt. Zijn geliefde thema's als de vergankelijkheid, het ouder worden, de vervagende schoonheid, de vergeten liefdes en de vermanende aanwezigheid van de dood weet hij opnieuw in zijn onnavolgbare barokke, flamboyante, muzikale taal te verwoorden.
Een onmisbaar boek, zowel voor wie de dichter Conrad wil ontdekken als voor hen die met zijn rijk oeuvre, dat meer dan een halve eeuw overkoepelt, vertrouwd zijn.

Zwemlessen voor later - De Klimaatdichters

De klimaatdichters, een groep van ruim 160 dichters uit Nederland en Vlaanderen, hebben één gedeelde zorg: de toestand van de aarde. Met poëzie in al haar verschijningsvormen strijden zij voor een klimaatvriendelijke wereld.

Zwemlessen voor later bevat een bonte verzameling van gedichten, geschreven door jonge honden en ervaren rotten in het vak. U vindt in deze bundel natuurlyriek, afgewisseld met oproepen over ijsberen, wieren en parkeerplekken, traditionele dichtvormen en videogedichten.

Wie dit leest is gek - Heidi Koren

Venus reist door mijn derde huis. Ik heb een puinhoop achtergelaten
voor ik vertrok. Zij trekt een gezicht.
Er zijn mensen die me dingen vertellen over mijn leven die ik zo graag
geloven wil dat ik zelfs aantekeningen maak.

In Wie dit leest is gek aanschouwt de dichter de wereld vanuit haar schuilplek. Wie zijn we nog als niemand kijkt? Hoelang kunnen we wachten op warme handen die van boven ons naar beneden zullen reiken om ons over de bol te aaien?

Ik vouw een boot van wit papier

In het leven grijpen we vaak naar gedichten. Ze bieden troost, beuren je op of laten je extra genieten van mooie momenten. Dat goede poëzie niet moeilijk hoeft te zijn, ontdek je in deze bundel. Je vindt er veertig gedichten in, die tegelijk heel mooi en eenvoudig zijn.

Wablieft en het Poëziecentrum selecteerden 39 bestaande gedichten van grote dichters uit Vlaanderen en Nederland. Voormalig Antwerps stadsdichter Joke van Leeuwen schreef voor deze bloemlezing een nieuw gedicht.

Met gedichten van onder anderen Herman de Coninck, Bart Moeyaert, Judith Herzberg, Toon Tellegen, Nannie Kuiper, Remco Campert en Hans Andreus.

Zuurstof

We hebben allemaal zere plekken. Plekken die onstilbare verlangens en verstikkende verliezen herbergen. Ons knagend en koortsachtig uit onze slaap houden. Plekken die we het liefst verzwijgen, verstoppen, vergeten.

In Zuurstof schept Adriana Ivanova, alias Hartkamers, ademruimte voor de gevoelens en gedachten die ons benauwen en spint ze tot compacte, heldere gedichten. Het resultaat: poëzie die snijdt en zalft, beklemt en bevrijdt.

Heerlijk afgebakend eindeloos - Dorien De Vylder

Dorien De Vylder (1988) is dichter en apotheker. Woont en werkt in Gent. Ze was (eind)redacteur bij het literaire tijdschrift Kluger Hans. Haar debuut Vertraagd stilleven verscheen in 2017, kent inmiddels een derde druk. Deze tweede bundel Heerlijk afgebakend eindeloos verkent een universum waarin zowel meticuleus uitgebeende als compleet ontregelende gedichten met eenzelfde vanzelfsprekendheid thuishoren.

Tere stengels - Shari Van Goethem

In Tere stengels geeft Shari Van Goethem de leegte armen en benen. Een bundel over zijn en niet-zijn, over vol-ledigheid en eenzaamheid in een van haar meest intense gedaantes.

Shari Van Goethem gelooft dat we nood hebben aan subtiele talen als we willen raken aan wat van betekenis is in het leven. In haar studie Wijsbegeerte ging haar interesse daarom uit naar de filosofie van de kunst en de filosofie van de religie. Als zingevingsverantwoordelijke bij CM buigt ze zich over levensvragen, ethiek, levensbeschouwing en spiritualiteit. Altijd zoekend is ze, altijd onderweg. De poëzie is daarbij een belangrijke tochtgenote.