© Joke Van Damme

Eric Bauwens (1960)

studeerde sociologie. Hij werkte lange tijd bij Defensie als stafofficier en gaf les aan de Koninklijke Militaire School.

Van zijn ouders kreeg hij zijn passie voor geschiedenis, toneel, muziek en opera. Zo publiceert hij biografieën van bekende Gentenaars, zoals diva en operadirectrice Vina Bovy. Bij Vrijdag verscheen in 2019 de biografie Vader Anseele. Edward Anseele, politicus, ondernemer, mythe.

In het najaar van 2021 toont Bauwens aan hoe een voetnoot in de geschiedenis toch nog een onsterfelijke legende werd met Het adelaarsjong. Het tragische leven van de zoon van Napoleon. Dit boek biedt een onthutsend inzicht in de manier waarop men in vorstelijke families met elkaar omging.


BOEKEN

(2021)

(2019)


Leesfragment: Het adelaarsjong - Eric Bauwens

Als Napoleon ten val komt, is zijn driejarig zoontje een nachtmerrie voor de Europese machthebbers. In Het adelaarsjong toont Eric Bauwens aan hoe een voetnoot in de geschiedenis toch nog een onsterfelijke legende werd. Duik hier in het verhaal van de zoon van Napoleon en lees de proloog.

Lees meer »

Boekvoorstelling Het adelaarsjong

Op dinsdag 9 november stelde Eric Bauwens Het adelaarsjong voor in De Minard in Gent. Rudy Vanschoonbeek van Uitgeverij Vrijdag introduceerde het boek en Griet Pauwels, die we kennen van de Paarse Zetel, interviewde de auteur. Astrid Callens, vriendin en conférencière, las haar favoriete passages uit Het adelaarsjong voor en Dany Hendrickx, vriend en animerend stadsgids, droeg werk voor van Heinrich Heine en Edmond Rostand. Karin Tanghe, bekend van theater, televisie en Frans chanson, las voor wat gravin Lulu Wertheim tweehonderd jaar geleden in haar dagboek schreef over haar ontmoetingen met het adelaarsjong. De muzikale omlijsting werd verzorgd door Sara Salvérius, accordeoniste en componiste.


MEDIA

Over Vader Anseele:

'Voor een breed publiek leesbare en goed gedocumenteerde biografie' - De Gentenaar

'Een absolute aanrader, zeker voor wie zich socialist of sociaaldemocraat noemt en voelt. Het vuur dat Anseele tijdens zijn leven kon opwekken met zijn redenaarstalent kan bijna honderd jaar na zijn dood nog bezielen via zijn daden, die door Eric Bauwens met veel overgave zijn verzameld en neergeschreven.' - Doorbraak

'Ik kan ulder alvaste "het ruuie boekske" van 330 paazjes echt aanbeveele' - Luk De Bruycker, De Streekkrant