Het soepblik van Napoleon

Klik op de afbeelding om te vergroten
Jeroen Bert & Roland De Beule
9789460011498

Aan de hand van wat we eten kunnen we 2000 jaar Europese en culinaire geschiedenis reconstrueren. Het soepblik van Napoleon vertelt aan de hand van 25 bekende gerechten het fascinerende verhaal van Europa. 

De Europese keuken kent vele klassiekers, van ‘kip Marengo’ tot ‘fraises Sarah Bernhardt’. Iedereen proefde al coq au vin, risotto en hutsepot. Bouillabaisse, moussaka of goulash staat geregeld op ons menu. We krijgen allemaal wel eens een hamburger achter de kiezen en lusten daarna zeker een Belgische praline bij de koffie. 

Waar we veel minder vertrouwd mee zijn is hoe die gerechten ooit in onze keuken zijn terechtgekomen en hoe dat samenhangt met historische mijlpalen. Rijstpap leerden we in de Lage Landen kennen dankzij de Moorse overheersing in Zuid-Europa. Hutsepot is een erfenis van de Spaanse inmenging in de Tachtigjarige Oorlog. 

De immer gejaagde Napoleon liet aan de vooravond van de slag bij Marengo een snelle maaltijd bereiden. Zijn kok sloeg aan het improviseren met de ingrediënten die voorradig waren, een kip, tomaten en wat cognac uit de veldfles van Napoleon. Propaganda of is het echt zo gegaan? In elk geval hebben we het blik te danken aan de kleine Corsicaan.

ISBN 9789460011498, € 29.90 

€ 29,90 (Incl. 6% BTW)