Dichters van Vrijdag

Van bij de start maakt poëzie deel uit van het DNA van Uitgeverij Vrijdag.

We zijn er niet alleen van overtuigd dat er in de Lage Landen veel poëtisch talent is, maar ook dat er een markt is voor poëzie. Nog altijd. En dat zal zo blijven. Want er is behoefte aan zin. En kwaliteit drijft boven.


Tussentaal genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs 2022

'Tussentaal is een zelfportret met kleuren, twijfels, dromen, hersenkronkels, taal en muziek als bouwstenen. De gevoelens zijn doorleefd en kristalhelder, vastgelegd in ontegenzeggelijk hedendaags taalgebruik.' -  De jury van de C. Buddingh'-prijs

Moya De Feyter wint J.C. Bloem-poëzieprijs 2021

Met haar dichtbundel Massastrandingen weet Moya De Feyter de J.C. Bloem-poëzieprijs 2021 in de wacht te slepen. Volgens het juryrapport "vindt er een boeiend tweegesprek plaats tussen het lyrisch ik en een ander, mogelijk een alter ego, een innerlijke scepticus of twijfelaar…. een stem in het eigen hoofd die de ik tegenspreekt of toespreekt.”


Nieuws

Memoires van Patrick Conrad in 100 gedichten

Patrick Conrad brengt in maart Oude, koude nachten. Memoires in 100 gedichtenZoals alle verhalen bestaat ook dit verhaal uit heimelijk onderhouden gehemeimen, verbazende leugens, verzonnen ontboezemingen en souvenirs die sluimeren onder het stof der jaren. Wie zijn verhaal opgraaft koestert genoodzaakt relieken waar hij tot dan het bestaan van ontkende.

Een poëtisch, filosofisch en persoonlijk onderzoek naar licht

In het voorjaar van 2022 verschijnt Een heel dun laagje, een poëtisch, filosofisch en persoonlijk onderzoek naar licht in al zijn vormen: als natuurlijk verschijnsel, als ritueel kompas, als tegenhanger van duisternis, als icoon van geluk, als deeltje, als golf. In honderden stukjes proza probeert Moya De Feyter het licht te naderen door er in alsmaar grotere omwegen omheen te dansen.

Esohe Weyden debuteert met Tussentaal

In Tussentaal komt spoken word tot leven op papier. Esohe Weyden neemt je op ritmische wijze mee in haar grenzeloze twijfels, openhartige bekentenissen en dansende gedachtenspinsels. Poëzie die schreeuwt om te worden voorgedragen, maar ook smacht om te worden gelezen. Woorden waarop je wil walsen tot je er dronken en draaierig bij neervalt.

Sylvie Marie verrast met literaire roman Alles valt

Van dichter Sylvie Marie verscheen in het najaar van 2021 de literaire roman Alles valt. Een speels gestileerde roman over hoe allerlei in wezen doodnormale gebeurtenissen tot dramatische wendingen leiden en over hoe obscuur verdriet in staat is het spanningsveld tussen hypothese en werkelijkheid op te heffen. 'Relevant, schrijnend en scherp,' aldus Erik Vlaminck

Dichter des Vaderlands

Mustafa Kör wordt de volgende Dichter des Vaderlands. Vanaf 2022 zal hij twee jaar lang deze rol vervullen.Poëzie bij Uitgeverij Vrijdag