Zomer 2018

Over ons

 

Uitgeverij Vrijdag, onafhankelijke literaire uitgeverij gevestigd in Antwerpen sinds juni 2008, wil zo veel mogelijk lezers bereiken met authentieke meningen en verhalen van schrijvers die schoonheid, ontspanning, verwondering en antwoord bieden in & aan een bewegende wereld.

Uitgeverij Vrijdag is stijlvol, innoverend, rebels en verrassend. Veel aandacht gaat naar de professionele begeleiding in elk stadium van het boek: redactie, productie, verspreiding, promotie. Daarbij worden schrijver én lezer centraal gesteld. 

De uitgeverij, gestart door Rudy Vanschoonbeek, publiceerde inmiddels 400 titels - poëzie en proza, essay en naslagwerk, prentenboek of beeldroman, kalender of wegwijzer - van overwegend Vlaamse auteurs, met de nadruk op literatuur en kwaliteitsnonfictie, die zich mogen verheugen in ruime publieksbelangstelling. 

De naam heeft de uitgeverij te danken aan het bekende toneelstuk van Hugo Claus, maar doet evenzeer denken aan de kompaan van Robinson Crusoe, het begin van het weekend of de ongebonden wellust. De kartelrand van ons logo is de taalgrens van ons vaderland.

De pater en de filosoof - Campuskrant KU Leuven

In de pers

Jaren van de tijger in PZC

in de pers

Diep in december is een hoogtepunt in de Vlaamse misdaadliteratuur

Vandaag kreeg Diep in December de nieuwe roman noir van Patrick Conrad een waardering van 4 sterren in de Standaard der Letteren:

"een misdaadroman [...] die in niks te vergelijken valt met wat het gros van de Vlaamse misdaadauteurs bedenkt. De thematiek in Diep in december is serieus: het boek handelt over verval en vergankelijkheid en die nietsontziende smeerlap de dood. Gelukkig verstaat Conrad de kunst om zijn verhaal lichtheid en humor mee te geven. Diep in december is een hoogtepunt in Conrads oeuvre, en in de Vlaamse misdaadliteratuur." - John Vervoort, Standaard der Letteren 23 maart 2018

HAPPENING - Johan Swinnen: 'De Innovation, complot of complottheorie?' vanaf 20 februari op BRUZZ tv

Bekijk hier de trailer

Patrick van Gompel over DE LAATSTE RONDE

Over DE AVERECHTSHEID VAN DE DINGEN

van Renate Breuer

Ilse Beyers en MIJN BESTE SLECHTSTE VRIENDIN

in de pers

Erik Vlaminck over Louis van Dievel

enige coulissengeheimen van de LIBRIS LITERATUURPRIJS 2006 en een aanbeveling voor die van 2018

Erik Vlaminck sprak bij de voorstelling van de nieuwe roman DE LAATSTE RONDE van Louis van Dievel uit de coulissen van de LIBRIS LITERATUURPRIJS 2006 en had nog een aanbeveling voor die van 2018. "De Laatste Ronde is een steengoed boek. Literatuur met een grote L. De L. van Louis van Dievel.

Lees hier de volledige tekst van zijn inleiding.

Johan Verminnen over AYLANS GEHEIM

Patrick Van Gompel over DUITSLAND

Acteur Peter Van den Eede reflecteert over het belang van schoon ondergoed

De derde roman van Valerie Eyckmans

Kader Abdolah over AYLANS GEHEIM

De debuutroman van Els Ampe

Hoofdcommissaris Peter Muyshondt over BELEID OP SPEED

WINNAAR

van de #hetwordtspectaculair trein-actie is Mc Fristi! Gefeliciteerd! ️

(Heeft u het boek nog niet in huis? Haal dit fenomenale debuut dan gauw bij uw favoriete boekverkoper.) 

DE STUDENTE is genomineerd voor de Bronzen Boekenuil 2017

De Studente, de debuutroman van Elise Wuyts, is genomineerd voor de Bronzen Uil 2017! De Bronzen Uil is een prijs van 5.000 euro voor de beste Nederlandstalige debuutroman van het jaar. Stem via www.hetbetereboek.be/stemenwin

Lees meer

IN HET MUSEUM op longlist Zeeuwse Boekenprijs 2017

In het museum van Joost van Driel is genomineerd voor de Zeeuwse Boekenprijs 2017! Naast de juryprijs wordt er ook een publieksprijs uitgerekt. Stemmen kan van 11 oktober tot 3 november via pzc.nl/publieksprijs.

Lees meer

Uitgeverij Vrijdag wordt vanaf 2018 uitgever van DW B

DW B, het literair-culturele tijdschrift Dietsche Warande & Belfort, is na De Gids het oudste literaire tijdschrift uit het Nederlandse taalgebied. Onder hoofdredactie van Hugo Bousset is DW B inmiddels een laboratorium voor de kruisbestuiving van literatuur en andere kunstvormen, op papier zowel als digitaal en met een regelmatig aanbod van podiumactiviteiten. DW B is bovendien een van de grootste literaire tijdschriften met een constante verkoop van 1 000 exemplaren. Lees meer

4 maanden in de winkel en al aan de 4e druk!

Het debuut Het wordt spectaculair. Beloofd. van Zita Theunynck is net 4 maanden, maar nu al voor de vierde keer in herdruk. Het boek nog niet in huis? De nieuwe druk is vanaf 22 augustus verkrijgbaar bij uw boekverkoper. 

★★★★★ - Goodreads
★★★★ - Marnix Verplancke, Knack Focus
★★★★ Metro

De lachkalender 2018 is vanaf nu weer verkrijgbaar

Geert Hoste komt voorlopig niet terug op tv. Maar niet getreurd! U kunt toch nog dagelijks lachen om zijn grappen en one-liners. Bestel nu de nieuwe Lachkalender voor 2018 vast bij uw boekverkoper.

Verzwegen Verlangen in Dag Allemaal

Ingewikkeld de documentaire

Via 2doc

'Een rijzende ster!' Zita bij Van Gils & Gasten

vanaf 11u30

Roman HAPPENING Johan Swinnen maakt belangrijke kans op verfilming

Eyeworks Film & TV Drama, belangrijke speler in de Vlaamse biosocoop- en tv-industrie en bekend van de tv-reeksen als ‘Eigen Kweek’, ‘Vermist’ en ‘Cordon’ en de films ‘Het Vonnis’, ‘Marina’ en ‘Het tweede gelaat’, heeft de filmrechten gekocht van de debuutroman ‘Happening. De aanslag in de Inno’ van de Antwerpse schrijver Johan Swinnen. Lees meer.

Zita Theunynck bij Wakker op Zondag

vanaf +/- 16min

De 5e druk ligt nu in de winkel!

Over Ben jij liefde:

‘een aangrijpende bundel die een dichter maar één keer in z’n leven kan schrijven. Het is uitkijken naar het vervolg van zijn vlucht voorwaarts.’ 
 - De Standaard der letteren 26052016

'Al met al is het een fascinerende ervaring om de bundel van Mustafa Kör te lezen: hij weet je zo zijn wereld binnen te trekken, dat je de neiging hebt om de gedichten keer op keer te willen lezen, alsof ze elke keer iets nieuws te bieden hebben dat je is ontgaan, hoewel je niet direct kan pakken wat.' - Meander Magazine

'Bij deze dichtbundel wil je wegdromen naar Anatolië, huilen om wat verloren ging, kinderdromen in eer herstellen en dankbaar zijn om het leven, wat er ook van geworden is.' - Kerknet

'een van de grote verrassingen van deze avond.' - Cultureel Persbureu over Mustafa Kör op de Nacht van de Poëzie (Utrecht)

'buitengewoon lenig met taal (...) Uit het gevelde lichaam van de jager stond een dichter op. En wát voor dichter.' - Poëziekrant

Jonas Roelens bij De Madammen, Radio 2

★★★★ voor VERZWEGEN VERLANGEN in De Morgen

Rita Vrancken in Mijn Geheim

Meld je aan voor voor de Hebban-leesclub van In het museum

Hebban organiseert een leesclub met de debuutroman van Joost van Driel, In het museum. Aanmelden kan tot 27 maart via de website van Hebban.

'Alles aan In het museum straalt liefde uit. Liefde voor het boek' ★★★★ Hebban over In het museum van Joost van Driel

Diane Broeckhoven & Meneer Jules in Zuid-Afrika

Op 1 maart 2017 vertrok Diane Broeckhoven samen met Kurt Defranq naar Stellenbosch, Zuid-Afrika om daar de theatermonoloog van De buitenkant van meneer Jules te presenteren op het Woordfees-festival. Haar avonturen en bevindingen verschijnen de komende tijd via ons VrijdagBlog. Lees hier over haar avonturen.

Volg Uitgeverij Vrijdag op Instagram

Volg ons hier. Uiteraard zijn we ook nog altijd te vinden via Facebook (waar u nu een prachtig boekenpakket kunt winnen), Twitter en Linkedin. 

P.S. onze website heeft een vormgeving update gehad. Mocht u iets niet meer terug vinden of iets tegenkomen dat niet werkt, laat het ons weten.

Van Mierlo vs. Bontenakel

Wat heeft een schrijver te vertellen over een roman waar hij de afgelopen drie, vier jaar dagelijks aan heeft gewerkt? Zonder op te scheppen? Zonder weg te geven dat hij er intussen een beetje over uitverteld is, over die roman?

Daarom zal Toon Van Mierlo dus niet over de nieuwe Van Mierlo vertellen, nee, hij vertelt over de nieuwe Bontenakel. En Dimitri Bontenakel doet op zijn beurt een boekje open over de nieuwe Van Mierlo.

Leer meer

Theatertournee VAN PEEL TOT EVENAAR begint weer

Vanaf eind maart start Michael Van Peel weer met de theatertournee over zijn vespa-avontuur van Antwerpen tot Dakar.

Vijftig dagen was hij onderweg, gevuld met eenzaamheid én boeiende ontmoetingen, zandstormen in de Sahara, corrupte grenswachters in Mauritanië, malariamuggen en zompige modderpistes in de brousse van Senegal. Via omwegen natuurlijk; want de kortste weg is zelden de plezantste. 

Klik hier voor de beschikbare data en tickets. Lees over zijn avonturen in Van Peel tot Evenaar. 

BAVO CLAES OVER DE KUNST IN VIJFTIG

Comments