HOMEWEBWINKEL / DICHTERS VAN VRIJDAG

Dichters van Vrijdag

Van bij de start maakt poëzie deel uit van het DNA van Uitgeverij Vrijdag. We zijn er niet alleen van overtuigd dat er in de Lage Landen veel poëtisch talent is, maar ook dat er een markt is voor poëzie. Nog altijd. En dat zal zo blijven. Want er is behoefte aan zin. En kwaliteit drijft boven.

Recent verschenen

Auteurs

Maak kennis met enkele dichters van Vrijdag.

Sara Eelen ziet poëzie in alles. Ze legt dit vast in film, foto, audio en tekst. Haar werk werd onder meer gepubliceerd in Het Liegend Konijn, Deus Ex Machina, Kluger Hans, Hard//Hoofd en Papieren Helden. In 2022 verscheen haar debuut:Het nodige breken waarmee ze de Debutantenprijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde won.

Esohe Weyden, icampusdichter van Universiteit Antwerpen, bracht haar poëzie al op klassieke podia als Arenberg en Vooruit en festivals als de Gentse Feesten en Pukkelpop tot op het burgerlijke defilé van de Nationale Feestdag. Met Tussentaal werd Esohe Weyden genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs 2022. Ze won datzelfde jaar de publieksprijs van de PrixFintroPrijs voor Nederlandstalige literatuur.

Moya De Feyter schrijft poëzie, proza en theaterteksten. Ze debuteerde in 2018 als dichter met Tot iemand eindelijk. Een jaar later verscheen
Massastrandingen, dat bekroond werd met de J.C. Bloem-Poëzieprijs. Ze staat vaak en graag op het podium en is de oprichter van de klimaatdichters, een dichtersverbond dat zich inzet voor onze bedreigde planeet.

Shari Van Goethem gelooft dat we nood hebben aan subtiele talen als we willen raken aan wat van betekenis is in het leven. In haar studie Wijsbegeerte ging haar interesse daarom uit naar de filosofie van de kunst en de filosofie van de religie. Een man begraaft een boom is haar poëziedebuut en verscheen in februari 2016. In 2019 volgde Tere stengels.

Patrick Conrad is schrijver, dichter, plastisch kunstenaar en filmmaker. Hij biedt als thrillerauteur een enerverende cocktail van spanning en lakonieke beschouwingen bij het pseudo-artistieke caféleven in het Antwerpen van de jaren tachtig.

David Troch is auteur en schrijfdocent. Hij was stadsdichter van Gent en stond aan de wieg van Kluger Hans. Van hem verschenen vier dichtbundels – waarvan bianca blues ook in Spaanse vertaling – en de verhalenbundel Rue des Regrets.
Hij vond het eenlettergreepgedicht uit, wat hem een nominatie voor de Wablieft-prijs opleverde.

Dorien De Vylder is dichter en apotheker. Ze was (eind)redacteur bij het literaire tijdschrift Kluger Hans. Haar debuut Vertraagd stilleven verscheen in 2017 en kent inmiddels een derde druk. Haar tweede bundel Heerlijk afgebakend eindeloos
verkent een universum waarin zowel meticuleus uitgebeende als compleet ontregelende gedichten met eenzelfde vanzelfsprekendheid thuishoren.

Sylvie Marie debuteerde met Zonder in 2009. In 2011 volgde Toen je me ten huwelijk vroeg dat genomineerd werd voor de Herman de Coninckprijs, de JC Bloemprijs en de Eline van Haarenprijs. Haar derde dichtbundel Altijd een raam verscheen in juni 2014 en werd net als haar vorige werk heel positief onthaald. 'Dit is poëzie voor het grote publiek', kopte Metro. In 2017 ontving zij hiervoor de de Prijs Letterkunde Oost-Vlaanderen.


Binnenkort bij Uitgeverij Vrijdag


Prijzen en nominaties

in het jaar 2023:

in het jaar 2022:

in het jaar 2021:


Nieuws

22 maart 2023

Sara Eelen in bloemlezing Herman de Coninckprijs 2023

Er is een gedicht uit Het nodige breken van Sara Eelen opgenomen in De 44,  een bloemlezing met de mooiste gedichten uit de ingezonden bundels van de Herman de Coninckprijs 2023. Ook deze vierde editie selecteerde de jury van de prijs 44 ijzersterke, sprankelende, strelende of soms schurende gedichten die resulteren in een nieuwe bloemlezing.


16 december 2022

Myriem El-Kaddouri tekent bij Vrijdag!

Met veel trots kunnen we melden dat de debuutbundel van Myriem El-Kaddouri in 2023 bij Uitgeverij Vrijdag zal verschijnen. Welkom bij de dichters van Vrijdag, Myriem.


2 januari 2022

Een poëtisch, filosofisch en persoonlijk onderzoek naar licht

In het voorjaar verschijnt Een heel dun laagje, een poëtisch, filosofisch en persoonlijk onderzoek naar licht in al zijn vormen: als natuurlijk verschijnsel, als ritueel kompas, als tegenhanger van duisternis, als icoon van geluk, als deeltje, als golf. In honderden stukjes proza probeert Moya De Feyter het licht te naderen door er in alsmaar grotere omwegen omheen te dansen.

'Heldere teksten, in een fraai beeldende taal. Knap intiem relaas.' - Humo


8 november 2021

Sylvie Marie verrast met literaire roman Alles valt

Van dichter Sylvie Marie verscheen onlangs de literaire roman Alles valt. Een speels gestileerde roman over hoe allerlei in wezen doodnormale gebeurtenissen tot dramatische wendingen leiden en over hoe obscuur verdriet in staat is het spanningsveld tussen hypothese en werkelijkheid op te heffen.

'Relevant, schrijnend en scherp,' aldus Erik Vlaminck.


Webwinkel

Bestel hier de poëzie van Vrijdag.


Verwachte levertijd

  • België: 3-5 werkdagen
  • Nederland: 5-10 werkdagen
  • Europa: 5-15 werkdagen

Betaalmogelijkheden